Hoewel tegenwoordig veel groenten het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn er gelukkig nog altijd typische seizoensgroenten. Waar we een korte periode volop van genieten, om vervolgens de rest van het jaar weer naar uit te kijken.
Afgelopen jaar zijn er meer verse onbewerkte groenten verkocht. Niet vreemd: thuiswerken, minder reistijd en sociale uitjes zorgden dat we meer tijd thuis doorbrachten. In de keuken met name. Waarbij we zelf vaker onze verse groenten snijden, blijkt uit onderzoek. Met dank aan corona.
Vandaag een bakrecept, want ook bakken is favoriet in deze tijd. Hartig deze keer, met de harde wintergroenten die je maar lekker vindt en die nu nog even verkrijgbaar zijn.
Februari is de laatste maand waarin we volop kunnen genieten van wintergroenten. Aardperen, pastinaken, spruiten, boeren- of savooiekool en schorseneren verlaten het schap bij de groenteboer binnenkort om plaats te maken voor asperges, verse doperwten en tuinbonen.
Quiche wintergroente, yoghurt, Parmezaan en salie
Bereidingsduur: 15 minuten + 40-45 minuten oventijd
Voor vier personen
Ingrediënten
1 rol vers taartdeeg (24 cm ø)
8 blaadjes salie
2 eetlepels olijfolie
3 uien, grof gesnipperd
600 gram harde wintergroenten naar keuze, bijv. pastinaak, aardpeer, winterpeen
4 eieren
175 ml volle yoghurt
1 teen knoflook, geraspt
50 gram Parmezaanse kaas
¼ theelepel gemalen nootmuskaat
¼ theelepel gemalen kruidnagel
- rasp, taart of quichevorm (24 cm ø en 6 cm hoog)
Bereiden
1. Verwarm eerst de oven voor tot 200 ºC. Rol het deeg uit en leg het met het bakpapier in de taart- of quichevorm.
2. Hak de helft van de salieblaadjes fijn. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de ui met de salie in 5 minuten goudbruin.
3. Schil en rasp intussen de gekozen wintergroenten grof.
Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina
4. Klop de eieren los met de yoghurt, de knoflook en de kaas. Schep de geraspte groenten met de nootmuskaat, kruidnagel en zout en peper naar smaak erdoor.
5. Schep het groentemengsel op de deegbodem. Verdeel er de rest van de salieblaadjes over en druk ze aan. Vouw eventueel overhangend deeg terug zodat een rand ontstaat.
6. Bak de taart in de voorverwarmde oven in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl