Levenslang wegens rechts-extremistische moord op Duitse politicus

Walter Lübcke © Hollandse Hoogte / AFP

De rechts-extremistische Stephan Ernst is in Frankfurt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegen de politieke moord op de Duitse regionale bestuurder Walter Lübcke. Ernst schoot de christendemocratische politicus in 2019 dood in het noorden van deelstaat Hessen.

Redactie

Ernst heeft lang tegenstrijdige verklaringen afgelegd maar legde uiteindelijk een bekentenis af en betuigde spijt. De aanklagers hadden levenslang geëist met maatregelen om hem niet vervroegd vrij te laten. Ze stelden daarom dat er van zeer zware schuld sprake is en de rechters vonden dat ook. Lübcke is daarmee vrijwel kansloos als hij na vijftien jaar een verzoek om vervoegde vrijlating indient.

Medebeklaagde Markus H. heeft anderhalf jaar cel gekregen wegens verboden wapenbezit. De aanklagers beschuldigden de neonazi van medeplichtigheid aan de moord. De weduwe en de twee zoons van Lübcke zien in Markus H. de „nazicoach” van Ernst die heeft aangezet tot de moord op hun man en vader.

De moord op de christendemocraat Lübcke, die zich vaak voor immigratie en het opnemen van vluchtelingen uitsprak, heeft de Bondsrepubliek geschokt. De aanslag heeft de vraag doen rijzen of rechts-extremisme als gevaar wel serieus wordt genomen.

Lübcke was een bekende figuur in Hessen die zich onder meer inzette voor het lot van vluchtelingen. De moord schokte Duitsland.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal