Rechter: UWV hoeft ondernemer die vlak voor de coronapandemie is gestart niet alsnog NOW-steun te geven

 © Peter Hilz

ANP

Uitkeringsinstantie UWV hoeft een ondernemer die vlak voor de coronapandemie is gestart niet alsnog een voorschot te geven op de loonkosten. De zogeheten NOW-regeling heeft een algemeen karakter en er kan niet steeds maatwerk worden geboden, oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechter op dit gebied.

In de uitspraak gaat het om een ondernemer die in februari vorig jaar een restaurant startte. Als gevolg van de coronamaatregelen moest ze een maand later sluiten. Zij deed een beroep op de regeling Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) maar kreeg geen voorschot omdat er geen loon was betaald in voorgaande maanden. Dat was een voorwaarde voor de noodsteun. Ze stapte naar de rechter maar kreeg geen gelijk en ging in beroep bij de CRvB.

Volgens de hoogste rechter heeft het kabinet onderkend dat de steunmaatregelen een algemeen karakter hebben en zijn regelingen gaandeweg een aantal keer aangepast. Het doel was en is om op zo kort mogelijke termijn met financiële steun zoveel mogelijk bedrijven overeind te houden om werkgelegenheid te behouden. Maar, zo oordeelt de CRvB, „de NOW heeft niet als doel een alomvattende regeling te bieden om alle bedrijven te redden”.

Er is geen beroep mogelijk tegen de uitspraak.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal