RIVM: gemiddeld aantal besmettingen daalt weer

Foto ter illustratie. © ANP/HH

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 4740 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is iets minder dan op woensdag, terwijl op donderdagen normaal gesproken juist aanzienlijk meer meldingen binnenkomen dan op andere dagen.

Redactie

In de afgelopen zeven dagen zijn 33.695 nieuwe gevallen gemeld. Dat komt neer op 4814 per etmaal. Dat gemiddelde daalt al geruime tijd.

De meeste meldingen kwamen uit Amsterdam. In de hoofdstad testten 205 inwoners positief. In Rotterdam kwamen 143 besmettingen aan het licht en Eindhoven noteerde 103 nieuwe gevallen. In Den Haag kregen 91 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen en in Tilburg werd het coronavirus 77 keer aangetroffen.

Opvallend

Het aantal van 4740 is iets lager dan op woensdag. Dat is opvallend, want normaal gesproken komen er op donderdagen juist aanzienlijk meer meldingen bij dan op andere dagen. Vorige week donderdag kwamen er ruim 5800 gevallen bij, tegen bijna 5600 de dag ervoor. Nog een week eerder waren er ruim 6100 gevallen op woensdag en 6500 op donderdag. En de week daar weer voor steeg het aantal positieve tests van iets meer dan 7100 op woensdag naar bijna 9700 een dag later.

In de afgelopen zeven dagen zijn 33.695 nieuwe gevallen gemeld. Dat komt neer op 4814 per etmaal. Dat gemiddelde daalt al geruime tijd.

Coronapatiënten

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de laatste 24 uur opnieuw iets afgenomen, voor de derde dag op rij. In totaal zijn nu 2239 patiënten met Covid-19 opgenomen, 58 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dit is het laagste aantal in ruim een maand.

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 zijn er 644 dusdanig ziek dat ze op de intensive care liggen, 5 minder dan dinsdag. Op verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 53 af tot 1595. In Duitsland ligt nog één Nederlandse coronapatiënt op de intensive care. Het waren er een dag eerder nog twee.

Lichte daling

Het LCPS meldde woensdag een afname van 78 Covid-patiënten, dinsdag daalde de bezetting met 5 patiënten. Maandag noteerde het centrum juist een toename van 37 mensen met Covid-19.

„Het gemiddeld aantal opnames is in de afgelopen week vrij stabiel geweest”, vat het centrum de situatie samen. „We verwachten dat deze trend doorzet, met een lichte daling voor de bezetting op de IC en in de kliniek.” Tegelijkertijd blijft de opmars van de Britse variant van het virus onzekerheid opleveren. Die is een stuk besmettelijker is dan eerdere vormen. „Hierdoor kan het aantal besmettingen en de instroom op de ic en in de kliniek snel toenemen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal