Braziliaanse coronavariant voor het eerst in Nederland

 © ANP/HH

In een zorginstelling in Noord-Brabant is in de tweede week van januari een Braziliaanse variant van het coronavirus aangetroffen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar aanleiding van berichtgeving door NRC.

Redactie

Hoeveel mensen er precies besmet zijn geraakt met de variant, kon de woordvoerder niet zeggen. Dat moet nog blijken uit een bron- en contactonderzoek van de GGD West-Brabant.

De Braziliaanse besmetting werd opgemerkt bij de zogeheten Kiem-surveillance, waarbij wekelijks willekeurig monsters van virussen van een paar honderd positief geteste mensen worden bekeken. Het gaat niet om de P.1-variant die in het noorden van Brazilië rond de plaats Manaus veel coronabesmettingen veroorzaakt, maar om de P.2-variant die vooral in Rio de Janeiro circuleert. „Dat is een cruciaal verschil”, aldus de woordvoerder. De P.1-variant heeft namelijk drie „zorgwekkende mutaties”, de P.2-variant één.

Besmettelijker

De virusvarianten uit Brazilië bevatten mutaties die het coronavirus mogelijk besmettelijker maken, net als de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten. Die laatste twee werden in december voor het eerst in Nederland vastgesteld.

De Britse variant veroorzaakt in Nederland inmiddels waarschijnlijk zo’n twintig procent van alle besmettingen en verdringt in hoog tempo het oorspronkelijke virus. De Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten zijn nog niet wijd verspreid en het RIVM spreekt van „geïsoleerde uitbraken.” Het RIVM meldde dinsdag bij de bekendmaking van de weekcijfers dat de Zuid-Afrikaanse variant veertien keer is vastgesteld in Nederland.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal