Koorzingen in het Duits lijkt gevaarlijker in coronatijd

Foto ter illustratie. © Toronto Star via Getty Images

Zingen in een koor kan gevaarlijk zijn in coronatijden, en blijkbaar vooral als je in het Duits zingt. Volgens een Japanse studie is het veel veiliger om in het Japans te zingen dan in bijvoorbeeld enkele Europese talen.

Redactie

Door de ‘zachtere’ medeklinkers van de Japanse taal komen druppels uit de mond lang niet zo ver als bij de harde Duitse medeklinkers. Als je besmet bent met corona, kun je met die druppels iemand anders besmetten.

Van zingen was al vastgesteld dat daarbij ongeveer drie keer meer deeltjes in de lucht komen dan bij normaal praten. Uit zeker drie Japanse studies blijkt dat bepaalde talen aanzienlijk meer deeltjes uitstoten.

Deeltjes per minuut

In een onderzoek zong een koor van vier vrouwen en vier mannen fragmenten uit drie werken onder laboratoriumomstandigheden: een populair Japans kinderliedje, Beethovens Ode aan de Vreugde en delen van La Traviata van Verdi. Het zingen van de Duitstalige klassieker was goed voor 1302 deeltjes per minuut, meldt CBS News. Verdi, in het Italiaans, betekende 1166 deeltjes per minuut. Het zingen van het Japanse lied stootte slechts 580 deeltjes per minuut uit.

Een andere studie plaatste een Japans afstudeerlied tegenover Beethovens Negende en kwam tot vergelijkbare bevindingen. Deeltjes vlogen slechts half zo ver, maximaal 61 centimeter, bij het Japanse lied als bij het Duitse lied, dat druppels tot 111 centimeter voortstuwde.

Dat betekent niet dat de Japanse koren nu geen Europese liederen meer zingen. De zangers gaan gewoon verder uit elkaar staan. Ook zijn er andere maatregelen getroffen om het koorzingen zo veilig mogelijk te maken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal