’Verboden’ docu over Britse koninklijke familie offline gehaald

Queen Elizabeth. © EPA

De BBC-documentaire over de Britse koninklijke familie, waarvan de vertoning in 1972 door Queen Elizabeth werd verboden, is offline gehaald. De 110 minuten durende film dook een paar weken geleden op YouTube op, maar is daar inmiddels vanaf gehaald.

Redactie

Volgens ingewijden van het Britse hof was de koningin niet te spreken over het lekken van de documentaire, die Royal Family heet. Duizenden mensen zouden op YouTube hebben gekeken naar de film, die oorspronkelijk uit 1969 komt.

De video is offline gehaald op verzoek van Buckingham Palace. Er zijn nu nog slechts fragmenten van Royal Family op YouTube te zien. Maar volgens bronnen van het Britse hof betekent dit niet dat de film nu niet nog een keer opduikt. „Het is heel lastig om deze dingen voor altijd te verwijderen. Als iets eenmaal online is, kan iedereen het downloaden. Dan kunnen we weer opnieuw beginnen”, zeggen zij tegen The Telegraph.

De ’fly-on-the-wall film’ toont onder meer Elizabeth die een Amerikaanse ambassadeur ’een gorilla’ noemt. Ook is de vorstin ontbijtend uit tupperware bakjes te zien. De film werd verboden door Elizabeth, omdat die de familie ’er goedkoop uit zou laten zien’.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal