General Motors zet stip aan de horizon: in 2035 geen nieuwe auto’s meer die uitlaatgassen produceren

Print
General Motors zet stip aan de horizon: in 2035 geen nieuwe auto’s meer die uitlaatgassen produceren

Afbeelding: EPA

De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) wil tegen 2035 geen nieuwe auto’s meer verkopen die uitlaatgassen uitstoten. Daarmee hoopt het bedrijf te kunnen voldoen aan de eigen doelen om in 2040 CO2-neutraal te zijn.

In 2025 wil GM wereldwijd dertig volledig elektrische modellen kunnen aanbieden. Eind dat jaar moet 40 procent van het aanbod in de Verenigde Staten elektrisch zijn. GM zegt elektrische auto’s in diverse prijsklassen te willen gaan maken. Ook wil het bijdragen aan het bouwen van de laadinfrastructuur.

GM trekt de komende vijf jaar 27 miljard dollar uit voor elektrische en zelfrijdende auto’s. Van dat geld wordt de batterijtechnologie verder ontwikkeld, maar ook worden fabrieken in Michigan en Tennessee uitgerust om er elektrische auto’s te kunnen maken. In Ohio moet ook een nieuwe fabriek komen waar batterijen gemaakt kunnen worden. De fabrieken in de VS en de rest van de wereld moeten op termijn ook hernieuwbare energie gaan gebruiken. Voor de coronapandemie uitbrak, wilde GM nog 20 miljard dollar investeren in de omslag naar elektrisch.

GM zegt verder een handtekening te hebben gezet onder een klimaatovereenkomst van onder meer de Verenigde Naties. „General Motors schaart zich bij regeringen en bedrijven over de hele wereld die werken aan een veiligere, groenere en betere wereld”, zegt GM-topvrouw Mary Barra. „We moedigen anderen aan om dit voorbeeld te volgen en een aanzienlijke impact te hebben op onze industrie en op de economie als geheel.” De aankondiging volgt op klimaatbesluiten van de kersverse president Joe Biden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →