Rode Kruis begint proef met quarantainecoaches

 © Getty Images

Het Rode Kruis, de GGD en het ministerie van VWS beginnen maandag een pilot met zogenoemde quarantainecoaches.

Deze coaches, hulpverleners die ook al bijvoorbeeld bron- en contactonderzoek hebben gedaan, gaan mensen ondersteunen bij praktische of psychosociale problemen tijdens hun coronaquarantaine.

Momenteel moeten veel mensen in thuisquarantaine vanwege een coronabesmetting of contact met een besmet persoon. Zo’n periode binnenblijven kan echter praktische, sociale en psychische problemen met zich meebrengen.

De quarantainecoach houdt contact en helpt bij het vinden van passende hulp, zoals het Let op Elkaar-netwerk van het Rode Kruis. De vrijwilligers binnen dat netwerk kunnen bijvoorbeeld boodschappen doen of een luisterend oor bieden als iemand zich eenzaam voelt.

De quarantainecoaches zijn een uitbreiding van de huidige hulp voor mensen in quarantaine. Die wordt geboden door de GGD en verschillende telefonische hulplijnen zoals de Luisterlijn.

De proef duurt twee weken en wordt gehouden in de regio’s Drenthe en Kennemerland.

Het Rode Kruis heeft momenteel veel hulpprojecten die verband houden met de coronacrisis, de organisatie spreekt zelfs van „de grootste hulpoperatie sinds de watersnoodramp”. Zo helpt het Rode Kruis bij vervoer naar vaccinatielocaties en het ziekenhuis, bij het vaccineren zelf, bij het bron- en contactonderzoek en bij de opvang van dak- en thuislozen.