Schaatsster Kok wint in wereldbeker ook vierde 500 meter

 © ANP

Bron: ANP

Schaatsster Femke Kok heeft met een zeldzame score van 100 procent de wereldbeker op de 500 meter gewonnen. De 20-jarige Friezin schreef in het lege Thialf ook de vierde en laatste race op haar naam.

De getalenteerde sprintster van Team Reggeborgh zegevierde in een tijd van 37,33 seconden. Daarmee was ze iets minder snel dan op zaterdag toen ze won in 37,23.

Kok moest zondag alleen rijden, omdat haar Canadese tegenstandster Heather McLean zich vlak voor het begin terugtrok. Dat weerhield haar er niet van opnieuw een vrijwel vlekkeloze rit te rijden. Ze won vorig weekeinde in Heerenveen ook de eerste twee wereldbekerraces op de 500 meter.

De Russin Angelina Golikova moest voor de vierde keer op rij genoegen nemen met de tweede tijd: 37,37. Haar landgenote Daria Katsjanova pakte brons met 37,63.

Michelle de Jong belandde met een tijd van 37,87 op de zevende plaats. Dione Voskamp eindigde met 38,11 op de twaalfde plek. Isabelle van Elst kwam uit op de negentiende plaats (38,98).

De Japanse toppers Nao Kodaira, olympisch en wereldkampioene op de 500 meter, en Miho Takagi, wereldkampioene op de sprintvierkamp, ontbreken in de Friese schaatsbubbel. De Japanse schaatsbond vond het geen goed idee om in de aanhoudende coronapandemie naar Nederland te reizen. De langebaanschaatsers uit China en Zuid-Korea zijn om dezelfde reden thuis gebleven.

Kok reageerde bij de NOS euforisch op haar vierde wereldbekerzege op rij. „Ik vind het heel cool dat ik ze alle vier heb gewonnen, dat had ik vooraf nooit durven denken. Ik wist niet dat ik dat al kon”, gaf de Nederlands kampioene op de 500 meter toe. „Ik vond het jammer dat ik vandaag geen tegenstander had. Ik miste daardoor het gevoel dat ik opgejaagd werd. Ik probeerde er echter het beste van te maken en dat is gelukt.”

Kok hoopt dat ze over twee weken bij de WK afstanden haar volle ronde nog wat sneller kan rijden. „Ik zal daarvoor de bochten nog wat beter moeten aanvallen. Ja, ik zal inderdaad de WK-favoriet zijn op de 500 meter. Dat vind ik best lastig, want heel veel mensen verwachten nu dat ik elke keer ga winnen, maar zo makkelijk is dat niet. De onderlinge verschillen blijven klein. Ik probeer zo goed mogelijk met de druk om te gaan.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal