Zonnige winterpret verdwijnt snel, maar keert ook weer terug

 © Anton Kappers

Ze bestaan dus nog, de zonnige winterdagen waarop de temperatuur amper boven het vriespunt komt. Velen genieten er zondag net op tijd van, want er is alweer regen op komst die hogere temperaturen met zich meebrengt. Toch is de kans groot dat de kou slechts tijdelijk uit de lucht is.

Menigeen trekt er zondag goed ingepakt op uit om een frisse neus te halen. Vooral in het Noorden van het land wordt na een koude nacht zelfs geschaatst op natuurijs. Het winterse feest is van korte duur, want het prachtige weer maakt volgens de weermodellen al snel weer plaats voor gekwakkel in de atmosfeer. Sterker nog: al in de avond arriveert volgens Weeronline de eerste bewolking boven het zuiden, midden en westen van het land. Daaruit kan winterse neerslag vallen waardoor gladheid dreigt.

Natte dagen

Alleen in het noorden vriest het in de nacht naar verwachting maandag nog maximaal vijf graden. Dinsdag en vooral woensdag worden in het hele land natte dagen, waarbij het kwik zelfs de 9 graden kan aantikken.

Voor winterliefhebbers gloort er weer hoop tegen het einde van de week: de weerdeskundigen zijn het erover eens dat de kou dan bescheiden terugkeert: vanaf komende vrijdag wordt het volgens Weeronline droger, al blijft een winterse bui mogelijk. Op veel plaatsen komt de zon weer te voorschijn.

Overdag zal de temperatuur volgens Weeronline tussen de nul en vijf graden liggen, terwijl het in de nachten ’op grote schaal’ gaat vriezen. De verwachting is dat er na het komende weekeinde tot zeker midweeks nachtvorst zal zijn, terwijl het overdag nergens warmer wordt dan een graadje of vier.

Schaatswinter

Het KNMI in De Bilt heeft de moed op een schaatswinter nog niet opgegeven. Ondanks de relatief hoge temperaturen en het gespetter van komende week, ziet het instituut een ’iets zwakkere westelijke stroming dan normaal’. „Of dat daarna ook zo blijft en of daarmee een grotere kans blijft bestaan op koude-uitbraken, is nog even afwachten”, zo klinkt het vanuit De Bilt.

Het weerinstituut wacht met bovenmatige interesse de gevolgen af van een recente opwarming van de hoge stratosfeer. Vaak nestelt zich dan relatief hoge druk boven IJsland, terwijl de lage drukgebieden afzakken naar Portugal. Dit zet in Nederland mogelijk de deur open voor koude toestroom. „Na zo’n zelfde opwarming in 2018 volgde zelfs nog schaatspret in maart”, aldus de KNMI-weerexperts.

Piet Paulusma

Weerman Piet Paulusma houdt er rekening mee dat de kou komende week doorzet. „Het ziet er naar uit dat de echte winter eind volgende week en in of na het volgende weekend meer kans gaat maken. Hogedruk vanaf IJsland tot over Scandinavië en lagedruk boven het zuiden van Europa”, zo schrijft hij op zijn blog. „Een oost tot noordoostelijke stroming samen met een flink koude bovenlucht.”

Kijk hier voor het actuele weersverwachting in Limburg

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal