Natuurgebieden afgesloten vanwege hoog water en stressvolle situaties dieren

 © De Limburger

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben verschillende natuurgebieden afgesloten voor bezoekers vanwege het hoge water, maar ook om stressvolle situaties voor dieren te voorkomen.

Redactie

De gebieden die werden afgesloten waren bij Stevensweert (Molenplas), Ohé en Laak en Thorn (Koningssteen). Omdat de terreinen volstroomden met water, bleef er minder ruimte over voor de aanwezige grote grazers en talloze andere dieren.

Lees ook: Hoogwater Maas heeft top bereikt, daling zet in

Zeker omdat veel mensen de natuur in trekken vanwege de coronamaatregelen. Als het te druk is, kan dit leiden tot stressvolle situaties bij de dieren waardoor ze onvoorspelbaar gedrag richting bezoekers kunnen vertonen. Dit schrijft Natuurmonumenten op de website.

De Grensmaas is het leefgebied van vele soorten dieren, zoals reeën, wilde zwijnen, hazen en konijnen, maar er lopen ook grote grazers. Vanwege het hoge water zijn de dieren gevlucht naar hogere delen van het natuurgebied waar ze dicht op elkaar staan en gevoelig zijn voor verstoring. Het is belangrijk om dit leefgebied te beschermen en de dieren rust te gunnen. Het is daarom niet gewenst dat er ook nog recreanten komen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal