Passagiersstroom luchtvaart met 71 procent geslonken, MAA ruim 81 procent in de min

Print
Passagiersstroom luchtvaart met 71 procent geslonken, MAA ruim 81 procent in de min

Afbeelding: ANP

/ Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle -

Virusvrees, reisrestricties en andere maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen hebben er vorig jaar voor gezorgd dat de passagiersstroom in de luchtvaart met 71 procent is gedaald.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) reisden er 23,6 miljoen reizigers van en naar een van de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat was een jaar eerder nog 81,2 miljoen. Het aantal vluchten was met 258.000 ruim de helft minder.

Op Schiphol, de grootste luchthaven van het land, nam het aantal passagiers met bijna 71 procent af tot 20,9 miljoen reizigers. Na Schiphol is Eindhoven de grootste luchthaven. Hier zakte de passagiersstroom met bijna 69 procent in tot 2,1 miljoen passagiers. Verder was in Groningen sprake van een daling met 90 procent. Bij Rotterdam The Hague Airport passeerden bijna 77 procent minder reizigers de terminal en de stroom op Maastricht Aachen Airport droogde met dik 81 procent op.

Minder vol

Verder merkt het statistiekbureau op dat op alle luchthavens sprake was van minder volle vliegtuigen. Daarmee daalde het aantal passagiers harder dan het aantal vluchten. Het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië waren ook in het coronajaar 2020 de populairste bestemmingen. Buiten de EU ging het om Turkije, Zwitserland en Noorwegen.

Vracht

De hoeveelheid door de lucht vervoerde goederen nam in 2020 met 6,2 procent af tot 1,6 miljoen ton. Schiphol vervoerde ruim 1,4 miljoen goederen (afname 8,2 procent ten opzichte van 2019). Op MAA nam de hoeveelheid vervoerde goederen juist met 22 procent toe tot 136.000 ton. MAA was vorig jaar de enige Nederlandse luchthaven die zwarte cijfers schreef.