Premier Rutte: Derde golf op komst door Britse variant

Print

Persconferentie Mark Rutte en Hugo de Jong 2 februari 2021. Video: NOS

Twee derde van alle coronabesmettingen zijn nu al van de Britse variant. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte bekendgemaakt. „Alle doorrekeningen wijzen op de komst van een derde golf.”

Volgens Rutte kan het kabinet niet om de Britse variant heen. „De Britse variant neemt het razendsnel over.” Ondanks de zorgen over de Britse variant van het coronavirus gaan de basisscholen en kinderopvangcentra volgende week weer open. Winkeliers mogen vanaf 10 februari hun klanten weer welkom heten voor het afhalen van bestellingen die ze online of telefonisch hebben gedaan. Er moet vier uur tussen de bestelling en het ophalen zitten om ’funshoppen’ te voorkomen en mag er slechts één iemand (buiten) het product komen halen.

Lees ook: Winkels mogen vanaf 10 februari open voor afhalen bestellingen

Voor basisscholen komen er strenge regels. „Bij een positieve test moet de hele klas en de leraar in quarantaine. We gaan veel meer en sneller testen”, legt Rutte uit. De buitenschoolse opvang gaat voorlopig nog niet open omdat hier kinderen komen van verschillende scholen. Het voortgezet onderwijs gaat sowieso niet voor 1 maart open.

Lees ook: Middelbare scholen dicht tot ten minste 1 maart

Zoals verwacht kijkt het kabinet pas eind deze week naar eventuele verlenging van de avondklok. Het Outbreak Management Team (OMT) gaat het kabinet adviseren over of de omstreden maatregel nodig is na 9 februari. Het is volgens Rutte nog te vroeg om te zien wat het effect is op het virus. Dat advies wordt eind deze week verwacht.

Routekaart

Het kabinet heeft de afgelopen twee weken ook gewerkt aan een beetje perspectief op een leven zonder allerlei beperkingen. Premier Rutte: „We snakken allemaal naar zekerheid en naar een duidelijk plan. Maar de realiteit is dat honderd procent zekerheid niet is te geven. We kunnen wel laten zien welke richting het op kan gaan.”

Lees ook: ‘Kabinet verlengt lockdown in ieder geval tot 2 maart’

Over restaurants, kappers, sportscholen, cafés en contactberoepen geeft het kabinet nu iets meer perspectief in een nieuwe routekaart. In tegenstelling tot de eerste versie kan de coronasituatie nu wel worden afgeschaald. Op dit moment zit Nederland volgens de routekaart nog steeds in de meest ernstige situatie.

De Jonge waarschuwt dat de routekaart regelmatig kan veranderen. De ’coronaminister’ wil zwaarder inzetten op testen zodra de coronacijfers weer beter zijn. Over vaccineren zegt hij: „Het klopt. We zijn trager dan onze buurlanden, maar we lopen het in. Door een kleinere voorraad aan te houden kunnen we steeds meer en steeds sneller vaccineren.”

De snelste weg naar minder maatregelen is volgens de CDA-bewindsman het vaccineren van kwetsbare groepen.

Foutenregen

De afgelopen weken kwam er steeds meer kritiek op De Jonge. Van de trage vaccinatie tot digitale lekken in het coronasysteem van de GGD en deze week weer een rekenblunder bij cijfers van het aantal inentingen.

De Jonge zegt dat er mogelijk nog wel meer fouten komen en dat hij er in alle gevallen eerlijk over wil communiceren. Hij stelt nog steeds de juiste man op de juiste plek te zijn. De kritische vragen over het geblunder kan de minister niet echt waarderen: „Ik zou hopen dat de vaccinatie ook helpt tegen al die negativiteit.”

Woensdag is er een debat in de Tweede Kamer over de lekken bij GGD-systemen, een dag later moet het kabinet verantwoording afleggen over de laatste ontwikkelingen in de aanpak van de coronacrisis.