Aantal startende bedrijven daalt voor het eerst in maanden

Print
Aantal startende bedrijven daalt voor het eerst in maanden

Afbeelding: ANP

Het aantal startende bedrijven in Nederland is in januari voor het eerst in zeven maanden teruggelopen. Ook zijn er vorige maand meer bedrijven gestopt dan in enige andere maand van de coronacrisis, meldt de Kamer van Koophandel (KvK).

Was er in december nog sprake van 19 procent meer starters dan een jaar eerder, afgelopen maand nam dit aantal juist met 7 procent af tot 22.448. Het aantal bedrijven dat er zelf de stekker uit trok, de zogeheten ‘stoppers’, nam op jaarbasis ook iets af. Maar het ging met 17.135 wel om het hoogste aantal sinds de start van de crisis. Zzp’ers vormen verreweg de grootste groep starters en stoppers.

Lees ook:Limburg is ondanks coronacrisis honderden bedrijven rijker

In Limburg daalde het aantal starters in januari met 7 procent ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit de cijfers. Er kwamen 1028 nieuwe bedrijven bij. Dat zijn er 77 minder dan in dezelfde maand in 2020. In december vorig jaar werden in Limburg nog 1155 bedrijven opgericht. Diezelfde maand hielden 812 ondernemers ermee op, bijna een verdubbeling ten opzichte van november. Die stijgende lijn was ook in januari te zien: 857 bedrijven staakten hun activiteiten, meldt de KvK.

„Tot nu toe was er, ondanks de coronacrisis, nog veel perspectief te zien, bleek uit het groeiende aantal starters. Dat lijkt op dit moment verleden tijd”, constateert de Utrechtse hoogleraar ondernemerschap Erik Stam.

Kapsalons

Vooral in de logistiek en de persoonlijke dienstverlening werden er minder nieuwe bedrijven ­opgezet. In die laatste sector gaat het onder meer om kapsalons, sauna’s en nagelstudio’s, bedrijfstakken die door de lockdown op slot zitten. „We zien dat het perspectief op dit moment buitengewoon somber is, met als enige opleving het aantal starters in de uitvaartbranche. Hier zien we de donkere kanten van de coronacrisis scherp terug in de bedrijvendynamiek”, aldus Stam.

Ook horeca en groothandel kennen een forse krimp. Stam: „De lockdown laat hier haar werking zien, ondanks alle overheidssteun.”

Faillissementen

Daar staat tegenover dat het aantal faillissementen in januari verder terugzakte. De KvK telde afgelopen maand 149 bankroeten, tegen 268 in de eerste maand van 2020. Waarschijnlijk dankzij de steunmaatregelen worden er eigenlijk de hele coronacrisis al relatief weinig bedrijven failliet verklaard. Het aantal ondernemers dat er vrijwillig mee stopt, is vorig jaar wel met een vijfde gestegen, zowel landelijk als in Limburg.