Voormalig topatlete Els Vader (61) overleden

Print
Voormalig topatlete Els Vader (61) overleden

Els Vader en Haico Scharn afgelopen zomer. Afbeelding: Eric Roeske

Voormalig topatlete Els Vader is maandagochtend op 61-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar echtgenoot Haico Scharn aan De Telegraaf.

Vader excelleerde in de jaren ’80 op alle sprintonderdelen. Op haar indrukwekkende palmares kwamen Nederlandse records te staan op de 50, 60, 100, 200 en 400 meter. Alleen Nelli Cooman wist haar op de kortste afstanden af te troeven, maar kort daarachter staat Vader nog steeds hoog in de allertijden lijsten.

Haar laatste record liep ze op de 200 meter indoor en werd pas afgelopen maand na 33 jaar verbroken door Lieke Klaver. Een ander belegen record was dat op de 200 meter outdoor. Pas op 1 september 2011 verbrak Dafne Schippers tijdens de WK Atletiek in Daegu het toentertijd dertig jaar oude record van 22.81 van Vader.

Vader was 38 jaar onafscheidelijk met Haico Scharn, ook ex-topsporter in hart en nieren. Hij nam deel op de middellange afstand aan de Olympische Spelen van München 1972, zij trad maar liefst drie keer aan op de Spelen: in Moskou (1980), Los Angeles (1984) en Seoul (1988).

Palmares Els Vader

50 meter (indoor) 6.21 in 1985 in Zwolle (ex NR) 2e aller tijden

60 meter (indoor) 7.11 in 1986 in Liévin (ex NR) 3e aller tijden

100 meter 11.17 in 1986 in Lissabon (ex NR) 4e aller tijden

200 meter 22.81 in 1981 in Pescara (ex NR) 4e aller tijden

200 meter (indoor) 23.34 in 1988 in Liévin (ex NR) 2e aller tijden

400 meter 51.92 in 1986 in Hengelo (ex NR) 7e aller tijden

23 keer Nederlands kampioene 60, 100 en 200 meter.

5e plek 4x100m in halve finale 4x100m in Seoul OS 1988

Nederlands atlete van het jaar 1981

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee