Gehaktballetjes uit Italië, maak ze thuis zelf voor bij een glas wijn of in de tagliatelle

Print
Gehaktballetjes uit Italië, maak ze thuis zelf voor bij een glas wijn of in de tagliatelle

Afbeelding: Studio Philippi

Zoveel landen, zoveel gehaktballen: op elke menukaart zijn ze wel te vinden. Belgische boulettes, Zweedse köttbullar. Tijdens onze reizen naar Italië genieten we vaak van polpette.

Soms aan de bar als antipasti, maar vaak aan tafel met een glas rode wijn, komen de compacte smaakvolle balletjes op tafel. Meestal van gemalen vlees. Rund, kalf, varken, lam, kip of een combinatie. Maar ook van vis en vaak van groente worden sappige balletjes gedraaid.

In het Zuid-Italiaanse Catania is er zelfs een polpetteria waar je tientallen soorten kunt proeven. Rundvlees met gorgonzola en radicchio, met rucola en Parmezaanse kaas, en ook van kip met sinaasappel en pistache. Visballetjes zijn er van zwaardvis in citroenblad, zalm met aardappel en gerookte mozzarella.

Liever groente? Die polpette di verdure klinken al net zo spannend: met pompoen en verse ricotta, en aubergine alla Parmigiana. En dat allemaal: zo om zo uit het vuistje te eten! Een adres om te onthouden, voor als we weer volop mogen reizen. Tot die tijd houden we ons thuis bij gehaktballetjes van gemengd gehakt. Met ansjovis, rozemarijn en kappertjes als smaakmakers. Gestoofd in rode wijn en tomaat.

Polpette met ansjovis, kappertjes en rozemarijn

Bereidingsduur: 20 minuten plus 2 uur wachten plus 30 minuten stoven

Voor 4 personen

Ingrediënten

500 gram gemengd gehakt van bijv. rund, kalf en/of lam

1 ei

3 volle eetlepels broodkruim

1 takje rozemarijn

2 ansjovisfilets in olijfolie

2 theelepels kappertjes

3 eetlepels olijfolie

1 blikje tomatenpuree (70 gram)

150 ml rode wijn

Bereiding

1. Doe het gehakt met het ei en het broodkruim in een kom. Hak de naaldjes rozemarijn met de ansjovisfilets en de kappertjes fijn. Voeg dit met peper naar smaak toe en kneed het gehakt goed door.

Maak ook: Niet naar de piste door corona? Haal de wintersport gewoon in huis met deze heerlijke apfelstrudel

2. Vorm met vochtige handen balletjes van het gehakt. Leg ze op een schaal en laat afgedekt in de koelkast minstens 2 uur opstijven en op smaak komen.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

3. Verhit de olijfolie in een stoofpan. Braad de gehaktballetjes in 5 minuten rondom bruin aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Schenk de wijn in de pan en breng tegen de kook. Draai het vuur laag en stoof de gehaktballetjes afgedekt in 20 minuten gaar. Lekker met tagliatelle of ciabatta en een rucolasalade.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen