Dreigende toename betaalproblemen mensen met NHG-hypotheek

Print
Dreigende toename betaalproblemen mensen met NHG-hypotheek

Afbeelding: ANP

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vreest op korte termijn een toename van het aantal mensen met betalingsproblemen voor hun NHG-hypotheek door de coronacrisis.

Die zorgen heeft de instantie vanwege het aflopen van steunmaatregelen. Daarnaast bieden betaalpauzes maar tijdelijk verlichting.

NHG-bestuurder Arjen Gielen ziet veel onzekerheid over werk en inkomen, maar ook veel scheidingen. „Dit soort ontwikkelingen hebben natuurlijk impact op iemands woonsituatie. Wij gaan de komende maanden samen met de markt door met het neerzetten van extra oplossingen, die gaan helpen als meer mensen in de betalingsproblemen komen.” Deze oplossingen moeten ook mensen helpen die door de coronacrisis moeilijk aan een hypotheek kunnen komen.

Digitaal project

De NHG werkt onder meer aan een groot digitaal project. „Zodat als meer mensen hulp nodig hebben we ze zo snel mogelijk kunnen helpen”, aldus een woordvoerder. Meer details over andere oplossingen kon de instantie nog niet geven. Wel zegt NHG om tafel te zitten met alle geldverstrekkers van hypotheken en het ministerie van Binnenlandse Zaken. De NHG kwam ondernemers al tegemoet door een omzetdaling als gevolg van de coronacrisis buiten beschouwing te laten bij de financieringsaanvraag van een NHG-hypotheek.

Het afgelopen jaar heeft de NHG al met geldverstrekkers maatregelen getroffen voor betaalpauzes en andere regelingen die ook onder de NHG-garantie vallen, zoals de WoonLastenFaciliteit (WFL). Dat is een soort uitstel van betaling, waarbij consumenten tot maximaal 9 procent aan achterstand kunnen oplopen op hun NHG-hypotheek. De geldverstrekker bepaalt dan de termijn waarbinnen terugbetaald moet worden.

Starters

NHG merkte daarnaast dat veel starters wilden profiteren van de gunstigere belastingregels op de woningmarkt die 1 januari ingingen. Huizenkopers onder de 35 jaar hoeven vanaf die datum geen overdrachtsbelasting meer te betalen voor aankoop van hun huis. Dat scheelt duizenden euro’s. Daardoor stelden veel jonge huizenkopers afgelopen najaar de aankoop van hun huis nog even uit, waardoor het aantal verstrekte hypotheken met een NHG-garantie bijna 15 procent inzakte.