Wat is er aan de hand met de Bitcoin koers?

Bitcoin is de laatste tijd weer veel in het nieuws. De meest populaire cryptocurrency heeft onlangs een spectaculair nieuw record bereikt van meer dan $ 48.000, en beleggers kunnen het zich niet langer veroorloven om de digitale crypto-munt te negeren. Maar wat is precies de reden voor deze uitbarsting van de Bitcoin koers?

Bitcoinkoers.org

Institutionele investeringen

De belangrijkste oorzaak van de recente Bitcoin-bullrun is de enorme instroom van institutionele fondsen. Bitcoin is niet langer nichetechnologie die wordt gebruikt door een kleine kring van computerexperts - het is een serieuze investering waar grote banken, hedgefondsen, verzekeringsmaatschappijen en andere financiële giganten veel vraag naar hebben.

In 2020 hebben institutionele beleggers enorme hoeveelheden Bitcoins gekocht. De meest gerapporteerde was de aankoop van $ 250 miljoen aan BTC door het Amerikaanse bedrijf MicroStrategy Inc., dat zijn positie in BTC al snel daarna met nog eens $ 125 miljoen verhoogde.

Momenteel houden 20 beursgenoteerde bedrijven Bitcoin in bezit, en nog veel meer hebben er indirect in geïnvesteerd via externe bedrijven. De meeste van deze bedrijven kochten BTC in 2020, wat de belangrijkste kracht was die de Bitcoin koers omhoog te duwde.

In tegenstelling tot particuliere beleggers zijn instellingen niet geïnteresseerd in speculatie op korte termijn, maar zijn ze van plan Bitcoin voor een lange tijd op hun balans aan te houden. Niet alleen pompt institutioneel geld de BTC koers op, maar het maakt ook snelle correcties minder waarschijnlijk.

Adoptie door technologie reuzen

Onlangs was al het Bitcoin nieuws gericht op de aankoop van $ 1,5 miljard aan BTC door Tesla. Het Amerikaanse elektrische autobedrijf onthulde dat het niet alleen in Bitcoin heeft geïnvesteerd, maar ook van plan is om in de nabije toekomst BTC-betalingen voor hun producten te accepteren. Tesla‘s aankondiging zorgde ervoor dat de Bitcoin koers snel met meer dan 15% steeg en een nieuw record bereikte van meer dan $ 48.000.

Tesla is niet de eerste techgigant die Bitcoin adopteert. In oktober 2020 kondigde PayPal zijn intrede in het cryptocurrency-ecosysteem aan. Gebruikers van een van de meest populaire betalingsverwerkers ter wereld zullen binnenkort gemakkelijk digitale valuta kunnen kopen, verkopen en opslaan. Net als bij Tesla gaf de aankondiging van PayPal de Bitcoin koers een enorme duw omhoog.

Het is duidelijk dat Tesla en PayPal niet lang de enige bedrijven zullen blijven die Bitcoin gaan gebruiken. Experts beginnen zich af te vragen welke techgigant als eerste in hun voetstappen zal volgen. Volgens een recent rapport dat is gepubliceerd door een analist van de Bank of Canada, zou Apple het volgende grote bedrijf kunnen zijn dat het Bitcoin-ecosysteem betreedt, wat zeker zou leiden tot een nieuwe spectaculaire stijging van de Bitcoin koers.

Bitcoin als digitaal goud

Er is nog iets dat heeft bijgedragen aan de stijging van de Bitcoin koers, bijna evenveel als het institutionele en zakelijke belang: Covid-19. De pandemie veroorzaakt wijdverbreide lockdowns, economische stagnatie en ongebreidelde geldcreatie door politici en centrale bankiers.

De inflatie neemt toe en het vertrouwen in fiat-valuta‘s neemt af. Normaal gesproken zouden beleggers in tijden van economische onzekerheid naar goud gaan als de beste veilige haven, die dient als afdekking tegen de devaluatie van traditioneel geld. Maar er is iets ongekends gebeurd: in plaats van goud te kopen, besluiten steeds meer investeerders om Bitcoin te kopen.

Vergelijkingen tussen goud en BTC komen steeds vaker voor, en veel experts zijn van mening dat Bitcoin goud kan vervangen als de meest populaire veilige haven. Net als goud is Bitcoin een deflatoir activum met een lage correlatie met traditionele beleggingen zoals aandelen. Maar in tegenstelling tot goud is Bitcoin extreem goedkoop om op te slaan en over te dragen, wat het erg aantrekkelijk maakt voor investeerders.

De toekomst van de Bitcoin koers

Als het gaat om toekomstige prognoses, lijkt een voortzetting van de trend vanaf 2020 het meest waarschijnlijk. De institutionele vraag naar BTC blijft groeien en experts denken dat wat we al zagen, nog maar het begin was. Andere tech-giganten zullen vrijwel zeker het voorbeeld van Tesla en PayPal volgen en de toenemende overheidsuitgaven in verband met het coronavirus zullen BTC een steeds aantrekkelijker alternatief voor traditionele valuta maken.

De situatie ziet er momenteel extreem optimistisch uit en voorspellingen dat de Bitcoin koers in de nabije toekomst $ 500.000 zal bereiken, lijken niet meer buitensporig. Alles wijst op de voortzetting van de huidige uptrend, en het is moeilijk iets te bedenken dat de Bitcoin koers naar het niveau van slechts een jaar geleden zou kunnen laten dalen.