Samen per fiets de wereld rond zonder elkaar in de weg te zitten: hoe doe je dat?

Print
Samen per fiets de wereld rond zonder elkaar in de weg te zitten: hoe doe je dat?

Afbeelding: Ben en Linda

Maastricht / Itteren -

We zijn vandaag 8 maanden van huis. Hoe is het om zo lang weg te zijn en zo intens samen te leven? Wat verbindt ons? Wat raakt ons? En waar ligt ons hart?

Op fietsdagen zijn we gemiddeld 8 uur op pad waarvan 5 uur op de fiets. We genieten van de omgeving en van het buiten zijn. Veel praten tijdens het fietsen doen we niet. Het voelt daardoor niet aan alsof we 24/7 samen zijn.

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk uit Maastricht vertrokken juni 2020 voor een jarenlange fietstocht rond de wereld. Lees hier regelmatig hun reisblog.

Tijdens het klimmen hebben we wel eens irritaties. We fietsen ieder ons eigen tempo en zitten elkaar soms in de weg. Ben fietst het liefst in één keer een berg op. Linda moet vaker stoppen om op adem te komen of moet soms haar fiets duwen. Een hele grote afstand tussen elkaar is niet prettig. Ben stopt vaak om op Linda te wachten of helpt haar met duwen.

Winterpauze

Nu we 3 maanden op winterpauze zijn, hebben we beiden onze bezigheden. We zijn weliswaar de hele dag samen, maar dat heeft van het begin af aan goed gevoeld en leidt niet tot grote irritaties. We laten elkaar onze eigen dingen doen en verheugen ons op onze verdere reis.

Meer lezen en foto’s bekijken? Abonneer je hier op het blog van Linda en Ben

Na het aanpassen van ons logo en onze website, het schrijven van nieuwe blogs en het jaarverslag zijn we nu bezig met het zoeken naar partners op het gebied van duurzaamheid en het verkrijgen van meer naamsbekendheid.

Elkaar aanvullen

Soms plagen we elkaar dat de één minder doet dan de ander. Of dat de één bepaalde dingen minder goed kan. Maar dat hoort erbij. Ben is van het fietsonderhoud, de tent en het koken. Linda is van de social media, PR en de was. Linda heeft weinig verstand van fietsonderhoud en Ben is geen fan van social media. We hebben beiden onze kwaliteiten en vullen elkaar goed aan. Kleine irritaties spreken we uit of worden geaccepteerd. Dat zijn de beste ingrediënten voor een goede relatie.

We maken op een dag heel veel mee. We hebben de bizarste ontmoetingen en overwinnen de hoogste bergen. Een modderpad of een wandelpad over een rotsklif? Geen probleem. We hebben beiden een winnaarsmentaliteit en een positieve instelling.

Ons groene hart

Naast een warm hart voor elkaar hebben we een groot hart voor mens en natuur. Ons groene hart zie je terug in de manier hoe wij de wereld ontdekken: op de fiets zonder te vliegen. Ook op andere vlakken doen we ons best om zo groen mogelijk bezig te zijn. Dat is wel een uitdaging.

In Griekenland bijvoorbeeld staat duurzaamheid op een laag pitje. Nederland heeft per 2023 statiegeld op blik. In Griekenland bestaat statiegeld helemaal nog niet. Ook is er geen aparte inzameling van plastic en GFT. Je ziet wel 2 verschillende containers op straat, maar afval wordt niet echt gescheiden. Het gebruik van plastic in de supermarkt, maar ook op de markt, is groot. Als je los fruit koopt, wordt er automatisch gegrepen naar plastic zakjes.

Plastic

Single-use plastic wordt door ons vermeden. We nemen onze eigen tassen mee als we boodschappen doen. Onze metalen bekers gebruiken we om onderweg koffie te drinken. In de winter is het bijkomende voordeel dat onze handen op die manier warm blijven.

“Hebben we dit écht nodig?” We gebruiken de dingen die we al hebben. Zo dient de onderkant van Ben’s oude tent als grondzeil en heeft Ben’s moeder hiervan ook regenhoezen voor onze leren Brooks-zadels gemaakt. Met de Milkit-booster pompen we niet alleen onze banden op. De booster fungeert ook als bidon of kruik. Als we iets toch nodig hebben, kiezen we voor duurzame, herbruikbare of recyclebare spullen.

Warme douche

Na een hele dag fietsen, verlang je naar een warme douche. Vaak is er echter geen douche. Linda is meestal binnen 5 minuten klaar met douchen. Ben geniet er wat langer van, maar is in principe ook van het korte douchen. Plastic flacons? Een no-go in onze tassen. Als ze open gaan, zitten al onze spullen onder. Daarom gebruiken we een stuk natuurzeep.

Ons streven is om 2 keer per week vlees te eten en 1 keer per week vis. Op de andere dagen vegetarisch. Heel blij worden we van spontane uitnodigingen. Dan eten we uiteraard wat de pot schaft.

We zuiveren water met een Steripen of Sawyerfilter. Water uit de natuur is op deze manier drinkbaar. Als er geen waterbron is en er zit chloor in het kraanwater, kopen we water in PET-flessen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen