Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala benoemd tot baas van de WTO

Print
Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala benoemd tot baas van de WTO

Ngozi Okonjo-Iweala. Afbeelding: AFP

De Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala is benoemd tot nieuwe baas van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Zij is de eerste vrouw die deze topfunctie bekleedt sinds de oprichting van de WTO in 1995.

Op een digitale bijeenkomst gingen alle 164 lidstaten akkoord met de voordracht. Onlangs leek al dat de laatste grote horde was genomen, toen de Verenigde Staten formeel hun steun uitspraken voor de Afrikaanse.

Onder voormalig president Donald Trump zorgden de VS nog voor problemen in de zoektocht naar een nieuwe baas voor de internationale scheidsrechter voor handelsgeschillen. Terwijl Okonjo-Iweala brede steun genoot onder WTO-leden, blokkeerde het Witte Huis haar benoeming omdat de voorkeur van de Amerikaanse regering uitging naar de andere overgebleven kandidate, de Zuid-Koreaanse Yoo Myung-hee.

Onder leiding van Trump trokken de VS zich steeds minder aan van de WTO. Doordat de Amerikaanse regering weigerde nieuwe leden voor de belangrijkste geschillencommissie van de organisatie te benoemen, werd het orgaan feitelijk lamgeslagen.

De 66-jarige Okonjo-Iweale was eerder minister van Financiën en van Buitenlandse Zaken in haar geboorteland Nigeria. Ze maakte ook carrière als ontwikkelingseconoom en leidinggevende voor de Wereldbank.

De topfunctie bij de WTO kwam in augustus onverwacht vrij door het terugtreden van de Braziliaan Roberto Azevêdo, een jaar voordat zijn termijn zou aflopen. Aanvankelijk was ook de Nederlandse minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) in beeld als opvolger, maar zij liet weten niet beschikbaar te zijn.