RIVM: snelheid waarmee coronavirus zich verspreidt neemt toe

Print
RIVM: snelheid waarmee coronavirus zich verspreidt neemt toe

Afbeelding: ANP/HH

Minder mensen hebben zich vorige week laten testen op het coronavirus, mogelijk door het winterweer. Maar het percentage positieve tests neemt toe, en daardoor blijft het aantal nieuwe gevallen min of meer gelijk aan vorige week.

In de afgelopen zeven dagen zijn 25.229 positieve tests geregistreerd, tegen 24.668 in de week ervoor. Dat cijfer kan vertekend zijn. Ruim een week geleden moesten de GGD’en alle teststraten sluiten vanwege het winterweer. Enkele tienduizenden testafspraken gingen niet door.

Lees ook: Weekcijfers RIVM: aantal coronagevallen blijft ongeveer gelijk

In de dagen erna gingen de testlocaties weer open en konden deze mensen alsnog worden getest, maar hun uitslagen werden meegerekend in de afgelopen week. Het is niet bekend hoe het weekcijfer vorige week en nu zou zijn uitgevallen zonder de overlast van het winterweer.

Steeds meer mensen lopen de Britse variant op, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij twee op de drie besmettingen die nu worden vastgesteld, gaat het om de Britse mutatie van het virus.

Het aantal nieuwe coronagevallen steeg in de regio’s Groningen, Kennemerland en Gooi en Vechtstreek. In de rest van het land daalde het aantal positieve tests of bleef het gelijk.

Het aantal uitgevoerde coronatests daalde licht, van iets meer dan 195.000 naar iets meer dan 190.000. Afgelopen week was 11,5 procent van alle tests positief. Een week eerder werd het coronavirus vastgesteld bij 10,7 procent van alle geteste mensen.

Lees ook: Wanneer kunnen we weer massaal losgaan? Er is al geoefend in de Jaarbeurs in Utrecht

De snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidt, neemt toe. Het zogeheten reproductiegetal voor de gehele uitbraak is gestegen van 0,91 naar 0,96. Dat cijfer verwijst wel naar de situatie eind januari. De periode erna is te kort geleden om de verspreidingssnelheid van het virus te berekenen. In feite zijn er twee uitbraken tegelijk aan de gang, zei het RIVM al eerder. De Britse variant verspreidt zich sneller dan oude varianten. Het reproductiegetal van de Britse variant steeg van 1,13 naar 1,15, het cijfer voor het oude coronavirus ging omhoog van 0,8 naar 0,84.

Het aantal sterfgevallen steeg. In de afgelopen week werd het overlijden van 423 coronapatiënten geregistreerd. De week ervoor ging het om 408 mensen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in die week zijn overleden, want sterfgevallen worden soms met wat vertraging geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 1120 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen (de week ervoor 1166), van wie 191 op een intensive care (de week ervoor 172).