Belastingschulden die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis zijn loden last voor bedrijven

Print
Belastingschulden die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis zijn loden last voor bedrijven

Afbeelding: ANP XTRA

Veel bedrijven in Nederland dreigen ten onder te gaan omdat ze de hoge belastingschuld die ze opgebouwd hebben tijdens de coronacrisis waarschijnlijk niet zomaar kunnen terugbetalen. Daarvoor waarschuwen accountants- en adviesfirma PwC en onderzoekers van de Universiteit Leiden in een rapport.

De afgelopen tijd is namelijk fors gebruikgemaakt van de mogelijkheid tot belastinguitstel. Per eind vorig jaar was al voor 13,2 miljard euro aan belastinguitstel verleend, en de regeling loopt nog door tot eind juni. Experts denken dat een verdere verlenging van de regeling in combinatie met het verlengen van de terugbetalingsregeling de meest voor de hand liggende maatregelen zijn om het aantal faillissementen zoveel als mogelijk te beperken.

„Nu de Belastingdienst een belangrijke, zo niet de belangrijkste, financier is geworden voor veel ondernemingen zal ook de Belastingdienst gevraagd worden om bij te dragen in de oplossing”, zegt Edwin van Wijngaarden, partner bij PwC. „Als de Belastingdienst haar belangrijke nieuwe rol niet goed kan invullen, zullen veel van de steunmaatregelen weggegooid geld blijken en gaan veel ondernemingen onnodig failliet.”

Dat er een faillissementsgolf aan dreigt te komen door de coronacrisis, is de laatste tijd al vaker gezegd. Door de steunmaatregelen van de overheid is de schade van de crisis nu nog beperkt. Het merendeel van de voor dit rapport ondervraagde deskundigen denkt dat de afdelingen bijzonder beheer van banken in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar voller beginnen te raken. Een piek in het aantal bankroeten, oftewel het hoogtepunt van de faillissementsgolf, voorzien ze in het laatste kwartaal van dit jaar.