AkzoNobel geeft cadeau aan aandeelhouders door voor 1 miljard euro eigen aandelen in te kopen

Print
AkzoNobel geeft cadeau aan aandeelhouders door voor 1 miljard euro eigen aandelen in te kopen

Afbeelding: ANP

Verffabrikant AkzoNobel gaat dit jaar voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Daarmee wil het bedrijf de eigen aandeelhouders belonen.

Akzo heeft aanzienlijk wat geld in kas. Eerder dit jaar wilde de onderneming nog een flink deel van dat geld inzetten om de Finse branchegenoot Tikkurila over te nemen, maar die koos voor een bod van het Amerikaanse PPG.

Door aandelen in te kopen zijn er minder effecten verhandelbaar en neemt de waarde van de stukken van de overgebleven aandeelhouders toe. Daarnaast geeft AkzoNobel over 2020 ook nog een dividend van 1,52 euro per aandeel, wat iets hoger is dan een jaar eerder. Het bedrijf geeft aan dat de forse aandeleninkoop geenszins wil zeggen dat AkzoNobel komende tijd niet meer naar nieuwe overnamekansen kijkt.

AkzoNobel heeft naar eigen zeggen in coronajaar 2020 flink op de kosten gelet. Dat zorgde volgens topman Thierry Vanlancker voor een „structurele verbetering van onze prestaties”. De omzet daalde vorig jaar weliswaar met 8 procent tot 8,5 miljard euro, maar het bedrijfsresultaat ging juist met 15 procent omhoog tot 963 miljoen euro. Ook behaalde het bedrijf de doelen die het zichzelf had gesteld voor het rendement.

De verfmaker wil weer een de leidende positie in de verf- en coatingsbranche innemen. Vanlancker laat weten dat AkzoNobel halverwege die doelstelling is. De komende jaren wordt gewerkt aan het verdubbelen van de winst.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee