Vakbond FNV bezorgd om toename aantal flexbanen

Print
Vakbond FNV bezorgd om toename aantal flexbanen

Afbeelding: ANP

De toename van het aantal zogeheten flexbanen is onacceptabel. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de flexbarometer, een kwartaalrapport van TNO in nauwe samenwerking met de uitzendbranche-organisatie ABU, FNV en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit de meting zou blijken dat het aantal flexbanen in het slotkwartaal van 2020 is toegenomen op kwartaalbasis. Volgens FNV is het de eerste toename sinds de daling van het aantal flexbanen in 2019. De bond verwijt werkgevers net als bij de vorige crisis een toevlucht in flexwerk te nemen. „En als de economie straks weer aantrekt, zitten we met al die slechte flutbanen”, aldus FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha.

Vaste banen

Tegenover de toename van de flexbanen is een daling van het aantal vaste banen te zien. Waar in de eerste maanden van de coronacrisis er „massaal” afscheid werd genomen van uitzendkrachten en oproepkrachten, verliezen ook mensen met vast werk hun baan, concludeert FNV. Een op de vijf Nederlanders zou momenteel via een flexconstructie aan het werk zijn. Volgens de vakbond moeten er meer vaste banen worden gecreëerd.

FNV vindt andermaal dat de politiek moet ingrijpen. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die flexwerk duurder maakte, is volgens de bond niet voldoende. Volgens de bond moeten onder andere „schijnzelfstandigheid en draaideurconstructies van flexbanen” worden aangepakt.