Een favoriet van Janneke Philippi: zalmtaartje met avocado en bieslookdressing

Print
Een favoriet van Janneke Philippi: zalmtaartje met avocado en bieslookdressing

Afbeelding: Studio Philippi

Corona houdt ons inmiddels een jaar in een stevige greep. Hoewel de wereld lijkt stil te staan, verandert er meer dan ooit. Nu we meer tijd thuis doorbrengen, kunnen we ook meer aandacht aan ons eten geven. Maak eens een voorgerecht, bijvoorbeeld dit lekkere, frisse zalmtaartje.

In de thuiskeuken, waar we opeens veel meer uren doorbrengen, heeft corona ook effect op ons gedrag. Aanvankelijk bakten we de schappen leeg en werden coronakilo’s een begrip. Toch blijkt uit onderzoek dat ons eetgedrag nauwelijks is veranderd, vaak zijn we zelfs bewuster gaan leven: we maken verse soep en zetten tussen het thuisonderwijs en de online meetings een stoof op het vuur. Een kleffe boterham uit de lunchtrommel is vervangen door een tosti of salade.

Nu breng ik altijd al het grootste deel van mijn dag rond het fornuis door, om er in deze tijd nog een schepje bovenop te doen. Met een voorgerecht bijvoorbeeld. Dit zalmtaartje is een van onze favoriete starters, en bovendien ideaal om eerder op de dag alvast te bereiden. Maak de zalmtartaar en de dressing van tevoren en bewaar ze apart afgedekt in de koelkast.

Zalmtaartje met avocado, Hollandse garnalen en limoen

Bereidingsduur: 20 minuten

Voor 4 personen

Ingrediënten

100 g verse zalmhaas

2 niet te rijpe avocado’s

5 el limoensap

125 g crème fraîche

100 g Hollandse garnalen, fijngesneden

1 el mayonaise

2 el bieslook, fijngesneden + extra bieslook voor garnering

4-8 binnenste mooie blaadjes van kropsla

1 limoen, in partjes

- evt. kookring (5-6 cm ø)

Bereiden

1. Snijd de zalmhaas in blokjes van ongeveer 3 millimeter. Halveer de avocado’s, wip de pit eruit en schil de vruchten. Snijd ook het avocadovlees in piepkleine blokjes.

2. Meng in een kom de avocado met 3 eetlepels limoensap en de helft van de crème fraîche. Schep de zalmhaas en de garnalen erdoor. Breng de zalmtartaar op smaak met zout en peper.

3. Meng voor de dressing 2 eetlepels limoensap met de rest van de crème fraîche. Roer er de mayonaise, de bieslook en zout en peper naar smaak door.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

4. Leg de sla op 4 borden. Schep het avocado-zalmmengsel in de sla, gebruik eventueel een bakring voor een mooi taartje. Maak af met een straaltje limoen-bieslookdressing, wat mooie bieslooksprietjes en een partje limoen.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen