Oud-tophandbalster Annie Kusters (81) overleden

Print
Oud-tophandbalster Annie Kusters (81) overleden

Annie Kusters in actie voor Swift. Afbeelding: Facebook

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Annie Kusters uit Geleen, die vooral bekendheid genoot als een van de handbalcoryfeeën van het roemruchte Swift Roermond uit de jaren zestig en zeventig, is donderdag overleden.

Kusters is 81 jaar geworden. Ze leerde de eerste kneepjes van het handbalvak bij V&L in Geleen. Als jeugdspeelster viel ze op door haar snelheid en technische vaardigheden, eigenschappen die niet onopgemerkt bleven in Roermond. Daar, bij Swift, was onder leiding van de legendarische trainer Jo Gerris een vrouwenploeg actief die in Nederland met kop en schouders boven de rest uitstak. Als een van de weinige speelsters werd Kusters van buitenaf aan de ploeg toegevoegd.

Bij Swift groeide Kusters uit tot een van de meest toonaangevende handbalsters in Nederland. Met de Roermondse ploeg speelde ze jarenlang Europese topwedstrijden tegen roemruchte tegenstanders in een vaak tot de nok gevulde hal in Roermond. De Geleense had er veel voor over om bij Swift te spelen. Ze betaalde, net als de andere speelsters, contributie en ook de reiskosten van Geleen naar Roermond betaalde ze uit eigen zak.

Haar prestaties leidden er toe dat ze ook een vaste waarde werd in de nationale ploeg. Na haar loopbaan als speelster was Kusters nog vele jaren als trainster actief in binnen- en buitenland.