Video: Robotverkenner van NASA landt succesvol op Mars

Print

Marsverkenner Perseverance toont eerste beelden Mars. Video: NASA TV

Touchdown confirmed, klonk het vanuit de controlekamer van het Amerikaanse ruimteprogramma NASA. Donderdagavond landde hun vijfde onbemande verkenner succesvol op Mars. De rover gaat op zoek naar bewijzen van vroeger leven op de rode planeet.

Gejuich, applaus en enkele vuistjes. NASA heeft succesvol een nieuwe robot op Mars gezet. De rover, genaamd Perseverance, werd op 30 juli 2020 de ruimte ingestuurd, maar het was nagelbijten tot het einde. Want tijdens de landing, de laatste zeven minuten, kon er nog van alles misgaan. Ook stonden de wetenschappers van NASA tijdens die landing machteloos, want het duurt minstens elf minuten eer beelden en commando’s de 56 miljoen kilometer tussen Mars en Aarde hebben afgelegd. Maar alles verliep volgens plan en de Perseverance werd door een speciale kraan foutloos op Mars gezet.

Het ging zelfs zo goed dat de rover zijn exacte locatie al kon doorgeven en ook al enkele foto’s naar de aarde kon sturen.

Lees ook: Onderzoek op Mars mede mogelijk gemaakt door bedrijf Herzogenrath, ook radioverkeer afhankelijk van Oosterburen

Video: Robotverkenner van NASA landt succesvol op Mars
De eerste foto die de Perseverance doorstuurde Foto: AFP