Boekje Lourdeskerk moet nieuwkomers Groene Loper verbinden

Print
Boekje Lourdeskerk moet nieuwkomers Groene Loper verbinden

Ronald Pellemans: „Ineens ligt de kerk in het midden.” Afbeelding: Jean-Pierre Geusens

Maastricht / Itteren -

De Lourdeskerk ligt sinds de totstandkoming van de Groene Loper plots centraal tussen de wijken Wittevrouwenveld en Wyckerpoort. Een boekwerkje informeert sinds kort nieuwkomers over de kerk, de wijken en de tunnelbouw.

Het 82 pagina’s tellende boekje met foto’s en illustraties, heet Hart voor de Wijk, Onze Lieve Vrouwe van Lourdeskerk Wittevrouwenveld-Wyckerpoort. Om aan te geven dat de kerk sinds het wegvallen van de barrière van de drukke verkeersweg door de ondertunneling van de A2 midden tussen de wijken staat.

Ronald Pellemans, bouwkundig adviseur aan het kerkbestuur ten aanzien van het kerkgebouw, is initiatiefnemer. „Er is veel veranderd. Ineens ligt de kerk niet meer aan de rand, maar in het midden. Langs de Groene Loper die een impuls moet gaan geven aan de omgeving.”

Dat moet nog groeien volgens Pellemans. De wijken zijn verschillend qua samenstelling. Ik hoop echter niet dat de Groene Loper een sociale barrière wordt tussen Wittevrouwenveld en Wyckerpoort. De Lourdeskerk kan wellicht een bijdrage leveren bij integratie van de wijken.”

Het idee voor een boek is afkomstig van kerkpastor Mattie Jeukens. Pellemans: „Enkele jaren geleden vroeg Camille Oostwegel of hij met gasten van Château Neercanne een kijkje mocht nemen in de Lourdeskerk. Ik vertelde er een verhaal bij over de kunst, vooral het glas in lood, in de kerk. Dat bracht Jeukens op het idee om het in boekvorm te gieten. Als welkomstboekje voor nieuwe bewoners.”

Projectbureau A2 Maastricht nam een deel van de productiekosten op zich, met toevoeging van informatie over de tunnelbouw en de verbintenis van het project met de naburige Lourdeskerk. Een hoofdstuk over het ontstaan van Wittevrouwenveld is van de hand van architect Fred Humblé. Pellemans: „Het werd zodoende ineens een echt boek, met zelfs een ISBN-nummer.” De vormgeving werd verzorgd door designbureau Zuiderlicht.

Het boekje dat te verkrijgen is bij de pastorie, is niet alleen bedoeld ter verwelkoming van nieuwkomers. „Ook voor huidige bewoners kan het interessant zijn.” In een folder die huis aan huis wordt verspreid, zit een antwoordkaart voor geïnteresseerden. Er wordt een kleine bijdrage van vijf euro gevraagd. Pellemans: „Dat geld gaat naar de bekostiging van een nieuwe verwarming waar de kerk hard aan toe is. Maar men mag het boek ook gratis meenemen.”

Lees ook: Pastor luidt noodklok over oude kachel in Maastrichtse Lourdeskerk

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →