Aantal besmettingen weer boven gemiddelde

Print
Aantal besmettingen weer boven gemiddelde

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 4720 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3935 ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Zaterdag noteerde het gezondheidsinstituut over een etmaal gemeten 4578 nieuwe gevallen (gecorrigeerd), ook al boven het gemiddelde.

Lees hier al het nieuws rond het coronavirus

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 17. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Zaterdag werden 62 overlijdens geregistreerd, vrijdag 50 en donderdag 74.

Amsterdam telde het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen: 238. In Rotterdam testten 122 inwoners positief, in Den Haag 106. Daarna volgen Helmond met 93 gevallen en Eindhoven met 79.

Het aantal vaccinaties in Nederland nadert de 1 miljoen. Dat aantal is overigens bij benadering, want voor langdurige zorginstellingen en huisartsen is het gebaseerd op het aantal doses vaccin dat door het RIVM is afgeleverd.

Minder ziekenhuisopnames

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal licht afgenomen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn nu 1849 mensen met Covid-19 opgenomen, negen minder dan zaterdag. Van deze patiënten zijn er 534 zo ziek dat ze op de intensive care (ic) liggen. Het zijn er 12 meer dan een dag eerder.

Op de ic’s schommelt het aantal coronapatiënten al zo’n twee weken tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen namen het afgelopen etmaal 157 nieuwe patiënten op, 19 minder dan op zaterdag. Van hen zijn er 34 opgenomen op de intensive care, 14 meer dan zaterdag.

Volgens het LCPS is de Covid-ziekenhuisbezetting ten opzichte van een week geleden stabiel gebleven. Wel is er een lichte stijging te zien in het gemiddelde aantal dagelijkse opnames. „Het is te vroeg om deze ontwikkeling te duiden als een trendbreuk ten opzichte van eerdere weken of als gevolg van het verder opkomen van de Britse Covid-variant”, aldus het LCPS.

Om het aantal opnames goed over het land te spreiden, heeft het LCPS 12 patiënten verplaatst in het afgelopen etmaal, waarvan er 5 op de ic liggen.