Ganna wint tijdrit in Ronde van de VAE, Pogacar neemt leiderstrui over van Dekker

Print
Ganna wint tijdrit in Ronde van de VAE, Pogacar neemt leiderstrui over van Dekker

Filippo Ganna op weg naar de dagzege in de Ronde van de VAE. Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Filippo Ganna heeft de individuele tijdrit gewonnen in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. De Italiaanse wereldkampioen op dit onderdeel legde maandag de dertien kilometer over het Al Hudayriyat-eiland bij Abu Dhabi af in 13 minuten en 56 seconden. De specialist van Ineos-Grenadiers boekte zijn achtste overwinning op rij in een tijdrit.

David Dekker startte als leider in het algemeen klassement als laatste, maar de neoprof raakte de rode trui zoals verwacht kwijt. De 23-jarige sprinter van Jumbo-Visma moest de leiding afstaan aan de Sloveense Tourwinnaar Tadej Pogacar. Dekker mocht in het rood rijden omdat Mathieu van der Poel, zondag winnaar van de openingsetappe, zich met zijn ploeg Alpecin-Fenix maandag terugtrok uit de Ronde van de Emiraten vanwege een positieve coronatest bij een teamlid. Van der Poel en zijn teamgenoten zitten voorlopig in isolatie, in afwachting van extra coronatests.

Rivaal

Dekker was zondag tweede geworden in de ‘waaierrit’ waarmee het WorldTour-seizoen van start ging. Hij schoof maandagochtend door het afhaken van Van der Poel in het klassement op van de tweede naar de eerste plaats. Dekker gaf in de tijdrit 1 minuut en 14 seconden toe op Ganna, die de jonge Zwitser Stefan Bissegger 14 seconden voorbleef. Pogacar eindigde als vierde op 24 seconden en pakte ruim een halve minuut op zijn Britse rivaal Adam Yates, vorig jaar winnaar van de VAE Tour.

In het klassement heeft Pogacar nu vijf seconden voorsprong op de Portugees João Almeida. Yates staat vijfde op 39 tellen. Dekker zakte naar de achtste plaats, met 46 seconden achterstand op de winnaar van de Tour de France.