Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Brightlandscampus zet in op kunstmatige intelligentie: ‘Heerlen centrum AI-coalitie’

Brightlandscampus zet in op kunstmatige intelligentie: ‘Heerlen centrum AI-coalitie’

Astrid Boeijen, directeur van de Brightlandscampus in Heerlen. Afbeelding: Harry Heuts

Heerlen / Hoensbroek -

De Brightlandscampus in Heerlen, die zich focust op innovaties op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), moet uitgroeien tot de spil in een breder samenwerkingsverband met allerhande kennisinstellingen in Limburg.

Met de vorming van een zogeheten AI-hub wil Brightlands dit concreet maken.

De AI-hub Brightlands gaat één uithangbord en één gezamenlijk aanspreekpunt vormen en is onderdeel van het nationale netwerk van de Nederlandse AI Coalitie, stelt Astrid Boeijen, directeur van de Brightlands Smart Services Campus en kwartiermaker van de AI-hub Brightlands.

„De hub bundelt de krachten die we op dit terrein reeds bezitten en is goed voor Limburg, Nederland en de Euregio, omdat het vestigingsklimaat verder verbetert, we talent aantrekken en vasthouden en we samen innovatievraagstukken oppakken. Hierdoor kunnen we ook gerichter aanspraak maken op extra onderzoeksfinanciering voor verdere ontwikkeling. We denken daarbij aan de ontwikkeling van onder andere specifieke innovatielabs.”

Diverse Limburgse instellingen en bedrijven participeren in de zogeheten AI-hub. Daarbij gaat het om onderwijsinstellingen zoals de Maastricht University en de Zuyd Hogeschool, maar ook het Centraal Bureau voor de Statistiek, VDL Nedcar en het Zuyderlandziekenhuis.

Gedeputeerde Joost van den Akker (economie) hoopt door de samenwerking de Heerlense campus nog meer te versterken en dat dit uiteindelijk zal leiden tot nog meer innovatie.

Die moet er vervolgens weer voor zorgen dat de concurrentiepositie van Limburg zal verbeteren ten opzichte van andere regio’s.