Europese Commissie komt nog deze maand met plan ‘vaccinatiepaspoort’

 © EPA

Brussel -

De Europese Commissie komt nog deze maand met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat moet vrij reizen binnen de Europese Unie, voor werk en voor het plezier, weer mogelijk maken, zegt de commissie.

Bron: ANP

Zuidelijke EU-landen dringen al langer aan op een ‘vaccinatiepaspoort’ waarmee ze komende zomer weer toeristen hopen te kunnen verwelkomen. Maar andere lidstaten hebben over zo’n certificaat nog veel vragen, vooral over wat je er dan mee zou moeten mogen. Al naderden premier Mark Rutte, die in principe geen bezwaar heeft tegen het idee, en zijn collega’s elkaar donderdag bij hun jongste top over de coronabestrijding wel.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie ziet een Europese „digitale groene pas” voor zich. Die moet bewijzen dat de drager is ingeënt of is genezen van het coronavirus. Wie nog niet is geprikt of een besmetting heeft doorgemaakt, zou met de pas kunnen laten zien dat hij of zij is getest.

Wetsvoorstel

„We zullen in maart een wetsvoorstel indienen”, zei de commissievoorzitter maandagochtend in een video-overleg met Europarlementariërs van haar eigen partij, de Duitse CDU. Dan wordt volgens haar duidelijk hoe het certificaat er concreet uit moet zien. De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement moeten er vervolgens nog mee instemmen.

Von der Leyen waarschuwde donderdag dat het alleen al drie maanden vergt om het inentingsbewijs technisch mogelijk te maken. Dat betekent dat de tijd dringt, met het zomervakantieseizoen in aantocht. De EU-landen moeten aan de bak om ervoor te zorgen dat ze dan bijvoorbeeld informatie over gevaccineerden kunnen uitwisselen, peperde Von der Leyen hun eerder al in.

Rechten

Tegen die tijd moet dan wel ook het inenten echt op stoom zijn gekomen. Heel wat EU-regeringsleiders vinden het niet te verkopen om gevaccineerde mensen al meer rechten te geven als veel anderen nog niet eens de kans hebben gehad een prik te halen.

Voor ingeënte mensen weer onbekommerd kunnen reizen moet wel zeker zijn dat gevaccineerden het virus niet kunnen doorgeven. „Maar daarover komen we steeds meer te weten en dat vraagstuk lost zichzelf dus hopelijk op”, zegt Von der Leyens woordvoerder.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal