Saharastof op komst: mooie zonsondergang en vieze auto’s

Print
Saharastof op komst: mooie zonsondergang en vieze auto’s

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Opnieuw is er Saharastof op komst, waardoor we dinsdag kans maken op een mooie zonsondergang en donderdag op een vieze auto.

Opnieuw is er Saharastof op komst, waardoor we dinsdag kans maken op een mooie zonsondergang en donderdag op een vieze auto. Een mooie zonsopkomst zit er waarschijnlijk niet in door mist of lage bewolking. Donderdag spoelen buien het stof uit de lucht. Deze stofbuien kunnen een vieze auto, vieze tuinmeubelen, vieze zonnepanelen en vieze ramen opleveren.

Net als vorige week wordt met een zuidelijke windrichting ultrafijn zand vanuit de Sahara naar Nederland gevoerd. Dinsdag is het aan het einde van de middag en in de avond op de meeste plaatsen helder en daardoor is er kans op een mooie zonsondergang. Het Saharastof zorgt voor extra breking en verstrooiing van het licht en daardoor gaat een laagstaande zon gepaard met meer rode, oranje en gele kleuren.

Mist

Woensdag bereikt de hoeveelheid Saharastof in de atmosfeer zijn hoogtepunt, maar in de ochtend is mist, nevel of laaghangende bewolking waarschijnlijk een spelbreker voor het zien van een mooie zonsopkomst. Overdag breekt de zon door, maar later op de dag volgt vanuit het zuidwesten weer bewolking. De zon gaat waarschijnlijk al schuil achter de bewolking voordat hij ondergaat.

Vieze auto’s

De toename in bewolking is een voorbode voor een verandering in het weerbeeld. In de nacht naar donderdag en ook donderdag overdag kunnen namelijk enkele buien overtrekken. Het zuiden en midden maken de grootste kans op een bui, maar een spatje regen in het noorden is ook niet uitgesloten. Door de buien spoelt het zand uit de lucht waardoor auto’s, maar mogelijk ook ramen, zonnepanelen en andere voorwerpen die buiten staan onder een laagje stof bedekt kunnen worden.