Archeologen verzamelen middeleeuws aardewerk in Nederweert

Print
Archeologen verzamelen middeleeuws aardewerk in Nederweert

Archeologen in Nederweert aan het werk op de plek waar straks een supermarkt met drogisterij en appartementen zullen verschijnen. Afbeelding: De Limburger

Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk -

Een team van archeologen van Vrij Universiteit Amsterdam (VUhbs) heeft deze week fragmenten middeleeuws aardewerk verzameld tijdens een opgraving in het centrum van Nederweert.

Het onderzoek is vanwege de nieuwbouw van een supermarkt naast het gemeentehuis in opdracht van de gemeente Nederweert uitgevoerd omdat de kans bestond dat bewoningssporen aanwezig waren uit de Volle en Late Middeleeuwen (1000 – 1500 na Christus). De archeologen hebben tijdens de opgraving daadwerkelijk sporen gevonden uit die tijd ontdekt zoals enkele kavelsloten en kuilen die erop wijzen dat in de directe nabijheid boerderijen hebben gestaan. Bewoningssporen zelf zoals paalsporen van schuren of putten zijn niet aangetroffen.

Archeologen verzamelen middeleeuws aardewerk in Nederweert
Het perceel dat de archeologen hebben onderzocht met op de achtergrond de sloop van de oude sporthal aan de Burgemeester Hobusstraat in Nederweert. Foto: De Limburger

Uit de sporen zijn fragmenten aardewerk verzameld, een wetsteen (slijpsteen) en een ijzerslak. Deze laatste duidt op ijzerbewerking in de buurt. Het archeologisch team legt de resultaten vast in een rapport. Nu de archeologen klaar zijn, kan de bouwput verder worden uitgegraven. De sloop van de voormalige sporthal gaat intussen gestaag door en verloopt volgens planning.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen