Slechtvalken opnieuw druk met nestactiveit op kerktoren Weert

Dagelijks zijn weer slechtvalken te zien via de webcam bij het nest op de toren van de Sint Martinuskerk. 

Dagelijks zijn weer slechtvalken te zien via de webcam bij het nest op de toren van de Sint Martinuskerk. © webcam Martinuskerk

Weert
Pieternel Kellenaers

Op het nest bovenin de kerktoren van de Sint Martinuskerk in Weert zijn weer slechtvalken actief. De dieren zijn via een webcam het hele jaar rond te volgen.

Lees ook: Heerlijk Weert zoekt namen voor jonge slechtvalken

Vorig jaar rond deze tijd zijn op het nest vier eieren uitgebroed waarvan uiteindelijk drie jonge vogels zijn grootgebracht. Na een oproep zijn bij stadsecoloog Renata Bruinsma ruim dertig namen voor de slechtvalkjes aangeleverd. Ze hebben uiteindelijk de namen Puck, Balthasar en Ties gekregen maar waar de dieren gebleven zijn? Bruinsma: „Na het uitvliegen zijn ze nog regelmatig rond het nest waargenomen maar als ze zelf voor nageslacht gaan zorgen, keren ze meestal niet naar hun nest terug.” Ook van de twee slechtvalken die elkaar nu bovenop de kerktoren avances maken, is niet zeker of het om dezelfde vogels gaat als vorig jaar. Bruinsma: „Dat is pas duidelijk als de ringen worden uitgelezen maar daar worden de dieren nu niet voor gestoord.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee