Indrukwekkende Mathieu van der Poel slaat toe in Strade Bianche

Print
Indrukwekkende Mathieu van der Poel slaat toe in Strade Bianche

Mathieu van der Poel (in de rood-wit-blauwe trui) in actie tijdens Strade Bianche. Afbeelding: ANP/HH

Mathieu van der Poel heeft als eerste Nederlander in de geschiedenis Strade Bianche winnen. Van der Poel kwam na de 184 kilometer lange race als eerste over de streep in het Italiaanse Siena.

Julian Alaphilippe finishte als tweede, Egan Bernal legde beslag op de derde plaats.

De eerste groep van acht vluchters die zich losmaakte van het peloton kende geen grote namen. Op een dikke 50 kilometer van de finish sloot een groep van zo’n vijftien man, onder wie Greg van Avermaet, aan bij de vroege vluchters. Ook Alaphilippe, Wout van Aert, Bernal en Van der Poel voegden zich kort daarna bij de voorste groep.

Lees ook: Moet Alaphilippe oppassen voor de ‘vloek’ van de regenboogtrui? ‘Ik erger me enorm aan die term’

Op 22 kilometer van de streep demarreerde Alaphilippe en moesten Van Aert en de jonge Brit Tom Pidcock de Fransman terughalen. De kopgroep van acht renners, onder wie ook Tadej Pogacar, bleef vervolgens een ruime tien kilometer bij elkaar, totdat Van der Poel ten aanval trok. Alaphilippe was de enige die de Nederlander kon volgen, maar al vrij rap sloot ook Bernal weer aan.

Op enkele honderden meters van de finish maakte Van der Poel zich los en die aanval konden Bernal en Alaphilippe niet meer beantwoorden.

Eerder op de zaterdag zorgde Chantal van den Broek-Blaak al voor Nederlands succes. De 31-jarige wereldkampioen van 2017 won de editie bij de vrouwen, voor de Italiaanse Elisa Longo-Borghini en ploeggenoot Anna van der Breggen. De vierde plaats was voor Annemiek van Vleuten.