‘Avondklok wordt verlengd, grotere versoepelingen pas eind maart’

Print
‘Avondklok wordt verlengd, grotere versoepelingen pas eind maart’

Rutte en De Jonge op weg naar het Catshuisberaad Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De avondklok wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd tot 30 maart en ook grotere versoepelingen zijn mogelijk pas aan het einde van deze maand te verwachten. Bronnen melden dat naar aanleiding van het Catshuisberaad zaterdag, waar de meest betrokken ministers zich over de coronacrisis lieten bijpraten door deskundigen.

De besluiten zijn nog niet definitief. Maandag is er nog een crisisoverleg van het kabinet. Daarna geven premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge weer een persconferentie. De huidige avondklok en harde lockdown zouden na eerdere verlengingen nu lopen tot medio maart. Maar het huidige pakket coronamaatregelen kan volgende week nog niet van tafel, is de gedachte.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

Versoepelingen zitten er niet in, omdat het nog niet de goede kant op gaat met de besmettingscijfers. Die stijgen nog steeds, ook zaterdag weer flink. Mocht de situatie opeens toch verbeteren, dan kan het kabinet volgens de bronnen alsnog een andere datum voor versoepelingen bepalen. Maar vooralsnog denken de ministers dat pas in de laatste week van maart meer mogelijk kan worden.

Tijdens de verkiezingsdagen van 15, 16 en 17 maart is de avondklok ook van kracht. Er geldt dan wel een ontheffing voor mensen die naar het stembureau zijn geweest of mensen die meewerken aan de verkiezingen en het tellen van de stemmen. Premier Rutte had al eerder aangegeven dat dit een mogelijkheid was.

Lees ook: Coronamaatregelen: Hoe doen ze het aan de andere kant van de grens?

Bij versoepelingen wordt volgens de bronnen het eerst gedacht aan de heropening van het hoger onderwijs, de opening van buitenterrassen en het buitensporten van mensen voor alle leeftijden in kleine groepen. Tot nu toe mogen alleen mensen tot 27 jaar in teamverband buiten sporten.

Ook voor grotere winkelbedrijven die geen essentiële producten verkopen, is een versoepeling in de maak. Sinds deze week is er een beperkte mogelijkheid voor mensen om te winkelen, op afspraak en in een tijdslot. Maar de beperking van twee mensen per verdieping is lastig voor de grote winkels. Bekeken wordt of er straks een maximaal aantal mensen per vierkante meter naar binnen zou mogen. Hoe dat er precies uit komt te zien en wanneer dit van kracht gaat worden, is nog niet duidelijk.

Vaccinatie

Verder gaat het kabinet kijken naar een voorstel of mensen die zich hebben laten vaccineren tegen het coronavirus of een recente test hebben laten afnemen, meer mogelijkheden en vrijheden krijgen. Vooral D66 hamerde hierop. Maar het kabinet heeft steeds aangegeven dat er geen sprake mag zijn, ook niet indirect, van vaccinatiedwang. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer was daar tot nu toe niet voor.

De afgelopen week zijn net enkele versoepelingen doorgevoerd. Zo zijn de contactberoepen weer aan de slag gegaan, met uitzondering van sekwerkers. Ook scholieren in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs mogen weer deels naar school.