Krapte op de woningmarkt: en nu?

Print
Krapte op de woningmarkt: en nu?

Afbeelding: Eddy van der Loo

De krapte op de woningmarkt wordt sterk gevoeld door heel Nederland. De krapte-indicator ligt op 2.0. Dat betekent dat er door de consument keuze is uit 2 woningen, ongeacht of dit wel of niet de juiste woning is. Wat kun je nu het beste doen als koper of als verkoper?

Woningen worden gemiddeld binnen 29 dagen verkocht. Dat zijn geen bemoedigende cijfers voor kopers. We hebben dan ook te maken met een verkopersmarkt. Over de oorzaken kunnen we kort zijn: hoog consumentenvertrouwen, lage hypotheekrente en nauwelijks nieuwbouwwoningen en bouwkavels.

EIGEN ERVARING ALS MAKELAAR

We worden door veel consumenten gebeld met de vraag of we hen vooraf kunnen tippen als we een woning in de verkoop hebben gekregen. Dat is een lastige als je opdrachtgever een verkoper is die de beste transactie wil krijgen. Een beste transactie is niet alleen prijs maar ook voorwaarden. Dus een bod zonder bouwtechnische keuring of hypotheek voorbehoud is beter als een bod met. Wat we wel doen is dat we consumenten die bij ons als zoeker staan ingeschreven, meteen een notificatie versturen als er een pand in de verkoop komt dat aan hun eisen voldoet. Dan kunnen ze als een van de eerste een bezichtiging afspreken en al een bod overwegen.

69% van de consumenten verwacht te kunnen slagen op de markt als ze hun plannen bijstellen!

WAT KUN JE DOEN ALS ZOEKER?

Allereerst is het noodzakelijk om te kijken wat je wooneisen zijn. Zijn deze niet te hoog? Zijn er de laatste maanden woningen voorbij gekomen die daaraan voldeden. Zo niet, dan is het zaak om concessies te overwegen. Veel mensen zoeken woningen met meer tuin als gevolg van de pandemie. Het betekent dat je mogelijk een duurdere woning moet gaan kopen, waarvan er meer van op de markt zijn. Je vist niet in een vijver waar heel veel zoekers zitten. Kijk niet alleen naar de instapklare woningen maar ook naar de opknappers. Ga niet meteen alles verbouwen dan, want dat is vreselijk duur door de krapte bij aannemers en klusbedrijven. Bedenk wat strikt noodzakelijk is en maak een meerjarenplan voor de verbouwing in de toekomst. Meer consumenten (29% t.o.v. 19%) hebben uitstelgedrag bij aankopen. Maar ik denk dat dat niet verstandig is. Alle indicatoren wijzen erop dat de marktprijzen de komende 1-2 jaar blijven stijgen.

WAT KUN JE DOEN ALS VERKOPER?

Besef dat de markt nu op en top is. Als je je woning nu in de markt zet, krijg je de beste prijs en help je ook de markt minder overspannen te zijn. Als er noodzaak is om te verhuizen? Doe het en ga niet wachten. Een woning is geen belegging, maar een woning is waarin je je kinderen grootbrengt en waar je geborgenheid ervaart. Wacht niet om straks misschien 10, 20 of 30 duizend euro meer te krijgen. Nu weet je wat je krijgt.

Daarover wil ik graag met u sparren. Geheel vrijblijvend in een persoonlijk gesprek. Misschien kan ik u overtuigen!

Krapte op de woningmarkt: en nu?

VAN DER LOO VASTGOED

Wij helpen u graag met de volgende diensten:

  • Woningmakelaardij
  • Bedrijfsmakelaardij
  • Beheer vastgoed
  • Aankoop woningen of bedrijfsgebouwen
  • Beleggingsmakelaardij
  • Advisering nieuwbouw projecten en verkoop

VAN DER LOO VASTGOED
Alexander Battalaan 51 | Maastricht
+31 (0)43 20 660 15
www.vanderloovastgoed.nl