Waarom DeFi van belang bij crypto?

Print
Waarom DeFi van belang bij crypto?

Dit zijn stuk voor stuk vragen die steeds vaker gesteld worden wanneer men het heeft over DeFi. Voordat we de diepte in gaan, eerst maar eens kijken naar het begrip op zichzelf. Want wat is DeFi eigenlijk?

Wat is DeFi?

DeFi is een afkorting van de term ‘Decentralized Finance’ oftewel een financiële dienstverlening die decentraal is opgezet. Dit klinkt wellicht niet heel vernieuwend, maar momenteel zijn bijna alle diensten in de financiële sector afkomstig van een achterliggende organisatie met een winstkenmerk.

Probeer je maar eens een bank of een hypotheekverstrekker voor te stellen die decentraal is opgezet en die dus louter bestaat vanuit een faciliterende gedachte in plaats van vanuit een winstoogmerk. Dan komt de financiële wereld er ineens heel anders uit te zien. Dat is dan ook het doel van DeFi.

Belangrijke DeFi toepassingen binnen cryptocurrency

De koppeling tussen DeFi en financiële producten is snel gemaakt. Je kunt met DeFi ontzettend eenvoudig crypto lenen of uitlenen, crypto versturen, crypto sparen tegen een aantrekkelijke rente, crypto omwisselen via UniSwap (een soort grenswisselkantoor) en tal van andere toepassingen vinden die je met cryptocurrency kunt doen via een onafhankelijke partij.

We geven graag enkele voorbeelden van toepassingen binnen DeFi:

• Staking van crypto

• Lending van crypto

• P2P Marktplaatsen

• Uniswap

Staking van crypto

Staking of ‘Staken’ is een term die steeds populairder wordt binnen cryptocurrency. Dit heeft er alles mee te maken dat Staking de crypto variant is van het banksparen. Je zet eenvoudig je crypto voor een vaste of variabele periode weg op een ‘spaarrekening’ en je ontvangt hier vervolgens rente over. De rente van je gewone bankspaarrekening ligt tegenwoordig al gauw ergens tussen de 0% en 0,5%. De rente van Staking kan al gauw oplopen naar 5-15% op jaarbasis. Staking via DeFi is dan ook de populairste toepassing tot nu toe.

Lending van crypto

Lending is het lenen of uitlenen van crypto. Ook deze dienst kan men inzetten zonder dat er door het faciliterende platform aan verdiend wordt. De rentes op leningen komen direct ten gunste van de partij die de crypto uitleent en dus het risico draagt. Er is dus geen overkoepelende BKR-registratie of een bank die streng naar je kijkt. De leningen gaan gewoon tussen particulieren onderling. Snel en eenvoudig.

P2P Marktplaatsen

Iedereen kent platforms als Marktplaats of Ebay. Grote veiligsites waarbij particulieren producten en diensten kunnen aanbieden aan andere particulieren. DeFi maakt zich hard voor een decentrale aanpak van soortgelijke platforms. Op deze platforms kunnen particulieren dus goederen en diensten met elkaar uitwisselen, maar dan zonder een winstoogmerk vanuit het platform zelf. Dit scheelt bijvoorbeeld weer in advertentiekosten.

Uniswap

Uniswap is misschien wel de mooiste DeFi toepassing binnen cryptocurrency. Uniswap is namelijk een soort van decentraal grenswisselkantoor. Feitelijk kun je via Uniswap met een muisklik binnen een seconde honderden soorten cryptocurrency’s met elkaar omruilen of inwisselen. Uniswap wordt met de week groter en uitgebreider en je kunt er voor steeds meer cryptocurrency’s terecht.

DeFi: De niet te stoppen cryptocurrency hype

Informatie en privacy wordt steeds belangrijker voor consumenten. De vraag naar zelfredzaamheid en authenticiteit neemt met het jaar meer en meer toe. Net als de behoefte om niet meer op de vingers gekeken te worden vanuit de overheid of vanuit financiële instanties zoals banken. DeFi is een richting die haaks staat op het oude model en die op steeds meer populariteit en enthousiasme kan rekenen.

Meer weten over Uniswap, DeFi en cryptocurrency?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van DeFi, Uniswap en cryptocurrency? Neem dan eens een kijkje op onze uitgebreide pagina over DeFi.