‘Daling hypotheekrente lijkt ten einde’

 © ANP

ANP

De hypotheekrentes lijken hun dieptepunt te hebben bereikt.

Volgens vergelijkingssite Geld.nl heeft een groot deel van de kredietverstrekkers in februari de rentes niet verlaagd en in sommige gevallen zelfs verhoogd. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de maandenlange reeks van dalende rentes.

Vooral bij de hypotheekrentes voor 20 jaar vast is volgens Geld.nl sprake van een stijging van de rentes bij veel aanbieders. De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast stagneert momenteel rond de 1,40 procent. In de maanden daarvoor was maandelijks sprake van een daling. Tussen 1 januari en 1 februari van dit jaar ging de gemiddelde rente van 1,48 procent naar 1,40 procent. Ook bij 5, 10 en 30 jaar vast blijft voor het eerst sinds maanden een „aanzienlijk deel” van de hypotheekrentes gelijk.

Lenen

Hypotheekverstrekkers baseren hun hypotheekrentes op kapitaalmarktrentes. Dat zijn rentes waartegen zij zelf geld kunnen lenen. Voor de hypotheekrente van 10 jaar vast kijken banken bijvoorbeeld naar de rente op staatsobligaties voor 10 jaar. Deze kapitaalmarktrentes zijn de laatste maanden gestegen. Dat komt vooral doordat de verwachting is dat consumenten meer geld zullen gaan uitgeven en dat daardoor de prijzen zullen stijgen. Met een oplopende inflatie wordt geld dat is uitgeleend minder waard. Om dat te compenseren stijgen rentevergoedingen.

Omdat de concurrentie binnen de hypotheekmarkt groot is, blijven verstrekkers van hypotheken voorzichtig met het verhogen van de rentes. Door de concurrentiedruk zal de komende maanden nog geen sprake zijn van een massale stijging van de hypotheekrentes, aldus Geld.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal