Japans streetfood: hartige pannenkoekjes met rivierkreeftjes of garnalen

Japans streetfood: hartige pannenkoekjes met rivierkreeftjes of garnalen

Afbeelding: Studio Philippi

Hamburgers, hotdogs, broodje kebab of falafel. Tot voor kort was streetfood weinig vernieuwend, maar crisis maakt creatief.

Tijdens de lockdown zagen we dat chef-koks zich massaal stortten op streetfood, en dan met name streetfood uit de Aziatische keuken. Met kop en schouders steekt de okonomiyaki erbovenuit. Okonomiyaki betekent letterlijk ‘gegrild zoals je wilt’.

De basis van deze eeuwenoude hartige pannenkoek uit de Japanse keuken is een beslag van bloem, eieren en dashi. Dashi is Japanse bouillon van met name zeewier, die het beslag een hartige smaak geeft. Dashi koop je bij de toko, maar is prima te vervangen door visbouillon.

Ik gebruik in deze Japanse pannenkoek rivierkreeftjes, maar ook met roze garnalen, coquilles, een restje gekookt mosselvlees en zelfs tonijn uit blik is het heerlijk.

Okonomi-yaki met rivier-kreeftjes

Bereidingsduur: 30 minuten

Voor 4 personen

Ingrediënten

225 gram bloem

3 eieren

300 ml dashi ofvisbouillon

300 gram gesneden wittekool

200 g rivierkreeftjes, grofgehakt

6 el zonnebloemolie

2 bosuitjes en/of China rose sprouts

50 ml tomatenketchup

2 theelepels suiker

2 theelepels worcestershiresaus

2 theelepels mosterd

2 theelepels sojasaus

3 eetlepels Japanse mayonaise (Kewpie)

Bereiding

1. Klop een glad beslag van de bloem, de eieren en de dashi of de bouillon. Schep de witte kool en rivierkreeftjes erdoor.

2. Zet twee koekenpannen op het vuur. Verdeel de helft van de olie over de pannen en verhit. Schep in elke pan ¼ van het beslag. Bak elke pannenkoek in 6 tot 8 minuten aan beide kanten goudbruin en gaar.

3. Keer de pannenkoek met een spatel zodra de bovenkant droog is. Laat de pannenkoeken op een bord glijden en houd onder een deksel warm. Bak zo nog 2 pannenkoeken.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptensite

4. Snijd de bosui in ringetjes. Meng voor de okonomiyakisaus, die je overigens ook in de toko kant-en-klaar kunt kopen, de ketchup met de suiker, de worcestershiresaus, de mosterd en de sojasaus.

Lees ook: Zo maak je in 8 stappen thuis zelf de lekkerste sushi

5. Bestrooi de okonomiyaki met de bosui en/of sprouts en maak af met de mayonaise en okonomiyakisaus.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen