Britten stellen nieuwe douaneregels rond Brexit uit door corona

Print
Britten stellen nieuwe douaneregels rond Brexit uit door corona

Afbeelding: ANP

De Britse overheid stelt nieuwe douaneregels voor de invoer van goederen uit de Europese Unie met een half jaar uit.

Per april en juli zouden er onder meer inspecties aan de grens in het Verenigd Koninkrijk volgen en zou extra papierwerk nodig zijn.

Volgens de Britse minister van Brexit-zaken, Michael Gove, leidt de coronapandemie tot een langere verstoring en is de impact van de crisis „dieper dan voorzien”. Daarnaast hadden bedrijven gevraagd om meer voorbereidingstijd.

Voedsel

Het gaat om uitstel van de inspecties die de Britse douane zou uitvoeren op de import van voedselproducten uit de EU. Deze inspecties worden pas uitgevoerd vanaf 1 januari 2022, in plaats van de eerder voorgestelde 1 juli 2021. Ook is er pas vanaf 1 oktober in plaats van 1 april aanvullend papierwerk nodig voor de import van dierlijke producten.

Per 1 januari worden planten met een hoog risico bij de grensposten geïnspecteerd, niet op de plek van bestemming zoals nu het geval is, aldus Gove. Pas vanaf maart 2022 wordt er ook fysiek gecontroleerd op levende dieren en planten met een laag risico.

David Frost, de voormalig Brexit-onderhandelaar en nu regeringsvertegenwoordiger van het internationale beleid, zei in een verklaring dat hij hoopt dat het uitstel bedrijven helpt „om weer aan te sterken na een moeilijk economisch jaar”.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee