Mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Beek

Print
Mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Beek

Foto ter illustratie. Afbeelding: Koen Suyk

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Tot en met medio mei is het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Beek te vinden op de parkeerplaats van het Onze Lieve Vrouweplein.

Vrouwen uit Beek met de postcodes 6176, 6190, 6191, 6192, 6199 en 6236 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Beek 83,3 procent. Dit betekent dat er 2.432 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 47 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek. De volgende standplaats van het mobiele onderzoekscentrum is Echt.

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd, maar inmiddels zijn maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de richtlijnen.

Lees ook: Wachtkamers vol leed: patiënten moeten steeds langer op behandeling wachten

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de coronamaatregelen voorbij zijn en er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, kunnen vrouwen weer iedere twee jaar worden uitgenodigd.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu