Vlaams Belang in verlegenheid door homofobe uitspraken, trekt kandidaat-bestuurder terug

Partijleider Tom van Grieken van Vlaams Belang. © AFP

De rechts-populistische Belgische partij Vlaams Belang is in verlegenheid gebracht door homofobe uitspraken door een voorgedragen kandidaat-bestuurder. De zusterpartij van de PVV, die vaker wordt beticht van homo-onvriendelijkheid, trekt de kandidaat terug.

Redactie

Voormalig scenarioschrijver Jef Elbers zou bestuurslid worden van het Vlaamse overheidsfonds dat over cultuursubsidies gaat. Tot hij afgelopen weekend opnieuw schampere uitlatingen deed over onder meer de „echt vieze” gaypride „op die strontkarren” en over transgenders, die volgens Elbers abnormaal zouden zijn en dat moeten blijven.

Afstand

Vlaams Belang neemt afstand van Elbers’ woorden. Zij trekt de voordracht in omdat de rel „misbruikt wordt om Vlaams Belang weg te zetten”, zegt partijleider Tom Van Grieken op nieuwszender Radio 1. Tegelijkertijd houdt ook hij vol dat „de transgenderwaanzin te veel is doorgeslagen”.

Na de recente mogelijke haatmoord op een homoseksuele Vlaming kreeg de rechts-populistische partij verwijten van andere partijen. Vlaams Belang zou moslims wel steeds van homohaat betichten, maar de homogemeenschap zelf ook niet werkelijk een warm hart toedragen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal