Uitzondering op mondkapjesplicht ook van kracht in Limburgse stemlokalen

Print
Uitzondering op mondkapjesplicht ook van kracht in Limburgse stemlokalen

Afbeelding: Getty Images

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Venray / Geijsteren / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

De uitzondering op de mondkapjesplicht voor Limburgers die vanwege een beperking of ziekte geen mondmasker kunnen dragen, geldt ook in het stemlokaal. Dat meldt de Rijksoverheid op haar website.

Het gaat dan concreet om mensen die fysiek niet in staat zijn een kapje te dragen, personen die door het dragen last krijgen van hun gezondheid, er ernstig door ontregeld raken of kiezers en begeleiders die voor onderlinge communicatie afhankelijk zijn van liplezen.

Lees ook: Kwetsbare ouderen al naar de stembus: ‘Als dit niet had gekund, dan had ik niet persoonlijk kunnen gaan stemmen’

Wel geldt wel dat iedereen die een beroep doet op de uitzondering moet kunnen aantonen waarom hij of zij ervoor in aanmerking komt. Dit kan bijvoorbeeld door een kaartje te laten zien waarmee men zich beroept op de vrijstelling of door een bewijs van behandeling of medicatie op zak te hebben. Het kan namelijk voorkomen dat stembureaumedewerkers hiernaar vragen.

Een officiële medische verklaring van de (huis)arts is niet nodig. Die mag overigens ook niet over patiënten worden afgeven.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu