Deen Würtz Schmidt wint zesde etappe in Tirreno-Adriatico

Print
Deen Würtz Schmidt wint zesde etappe in Tirreno-Adriatico

Würtz Schmidt tijdens Parijs Nice vorig jaar. Afbeelding: AFP

De Deense wielrenner Mads Würtz Schmidt heeft de zesde en voorlaatste etappe van de Tirreno-Adriatico op zijn naam gebracht.

De 26-jarige coureur van Israel Start-Up Nation was in de vrij vlakke rit over 169 kilometer naar Lido di Fermo de sterkste van een kopgroepje met vijf overgebleven renners, die om de dagzege sprintten.

Leider

De Belg Brent Van Moer kwam als tweede over de finish, gevolgd door de Italiaan Simone Velasco, de Belg Jan Bakelants en de Portugees Nelson Oliveira. De Let Emils Liepins moest in de finale lossen uit het kopgroepje en kwam op 25 seconden solo binnen als nummer 6. De Belg Tim Merlier won de sprint van het peloton, dat met een achterstand van ruim 1 minuut de finish passeerde. De Sloveen Tadej Pogacar bleef leider in het algemeen klassement. De Tirreno-Adriatico wordt dinsdag afgesloten met een tijdrit over 10,1 kilometer in San Benedetto del Tronto.

Pogacar verdedigt op de Belg Wout van Aert, de nummer 2 van de algemene rangschikking, een voorsprong van 1.15 minuten. Vanaf het begin van de etappe zat de snelheid er goed in. Diverse vroege ontsnappingspogingen liepen op niets uit, maar een kopgroepje van zes renners slaagde er wel in om weg te blijven bij het peloton. De voorsprong van de goed samenwerkende vluchters, zonder klassementsmannen, liep op tot bijna 6 minuten.

Wrak

Op 35 kilometer van de finish had de kopgroep nog een marge van 3.16 minuten over. In de laatste drie rondjes van ongeveer 11 kilometer bleek dat voldoende om uit de greep van het peloton te blijven. Würtz Schmidt bleek de snelste en de slimste in de eindsprint.

Met minder dan 100 kilometer te rijden moest Mathieu van der Poel even stoppen, mogelijk door wat materiaalproblemen. De glorieuze winnaar van de vijfde etappe, na een indrukwekkende solo van ruim 50 kilometer, kon met de nodige moeite weer aansluiten in het peloton. „Ik voel me redelijk kapot, ja”, zei hij maandag voor de start tegen Sporza. „Ik was zondagavond een wrak. Hopelijk kom ik er doorheen in de wedstrijd.” Hij finishte in het peloton uiteindelijk als 93e.

De Tirreno eindigt dinsdag met een tijdrit over tien kilometer.