Stembureaus voor de tweede dag open

Print
Stembureaus voor de tweede dag open

Afbeelding: ANP

Nederland gaat ook dinsdag naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maandag kon er ook al op een aantal stemlokalen gestemd worden. Op deze dagen zijn de stembureaus vooral opengegaan voor kiezers die behoren tot de risicogroepen en daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.

In totaal zijn dinsdag zo’n 1600 stembureaus beschikbaar. Op woensdag 17 maart zijn er ruim 8800 stemlokalen open, zodat de rest van Nederland kan stemmen.

Lees ook: Vervroegd stemmen is een uitkomst voor kwetsbare ouderen: een zee van ruimte rond de stembus

Ook mensen zonder klachten kunnen dinsdag formeel hun stem uitbrengen. Volgens de Kiesraad worden ze dan niet weggestuurd. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken riep wel al eerder op dat op 15 en 16 maart alleen kwetsbaren naar de stemlokalen moeten komen. Vanwege corona konden kiesgerechtigde 70-plussers ook per post stemmen. Dit zijn ruim 2,4 miljoen inwoners.

Tijdens de verkiezingsdagen blijft de avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur ook van kracht. Er geldt dan wel een ontheffing voor mensen die naar het stembureau zijn geweest of mensen die meewerken aan de verkiezingen en het tellen van de stemmen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu