Laatste peilingen: VVD ondanks fors verlies ruim aan kop, race om tweede plek

Print
Laatste peilingen: VVD ondanks fors verlies ruim aan kop, race om tweede plek

Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Mark Rutte (VVD) tijdens het een-op-een verkiezingsdebat van EenVandaag. Afbeelding: ANP

De VVD levert in het slot van de campagne fors aan zetels in, maar premier Mark Rutte hoeft zich op basis van de laatste peilingen geen zorgen te maken om zijn positie in het Torentje. Achter de liberalen vechten PVV, D66 en CDA om de tweede plek.

De VVD levert in de peilingen van Kantar en die van EenVandaag/Ipsos maar liefst 4 zetels in ten opzichte van een week geleden. Maar met de 35 of 36 zetels die de liberalen toebedeeld krijgen, is de partij nog altijd met afstand de grootste.

In het kielzog van de VVD vinden de grootste verschuivingen plaats. D66 wint bij EenVandaag/Ipsos liefst 5 zetels en staat daar met 19 zetels, evenveel als de huidige fractie-omvang, gedeeld tweede met de PVV. Bij Kantar moet lijsttrekker Sigrid Kaag het met 17 zetels doen, eentje minder dan de partij van Geert Wilders.

CDA van Hoekstra

Het CDA van Wopke Hoekstra laat bij de twee peilingen heel verschillende bewegingen zien. Bij Kantar verliezen de christendemocraten 4 zetels en zakken ze naar 15, bij EenVandaag/Ipsos staat de partij stabiel op 17 zetels.

Achter de vier partijen, die in de huidige Tweede Kamer ook al de grootste zijn, laten de linkse partijen niet veel schommelingen zien. Bij EenVandaag/Ipsos peilen SP, PvdA en GL elk 11 zetels. Bij Kantar moet het GL van Jesse Klaver het met een karige 9 zetels doen, terwijl SP en PvdA daar op 12 staan. FvD groeit in beide peilingen naar 5 zetels.

EenVandaag/Ipsos peilt drie nieuwkomers in de Kamer: Volt krijgt 3 zetels, JA21 2 stuks en de BoerBurgerBeweging 1. 50Plus valt na het zoveelste interne gekonkel in deze peiling juist buiten de boot.

Nieuwkomers

Bij Kantar krijgen naast de bovengenoemde nieuwkomers ook Bij1 van Sylvana Simons en voor het eerst Splinter van de Dierenpartij-afsplitster Femke Merel van Kooten-Arissen een zetel toebedeeld. Kantar voorziet een Kamer met maar liefst 18 partijen na de verkiezingen.

I&O Research leverde maandag al een slotpeiling af, die in grote lijnen lijkt op het beeld dat andere peilingen ook laten zien: de VVD met 33 zetels onbedreigd op één en PVV, CDA en D66 in de slag om de tweede plek. Dinsdag levert het bureau nog een nieuwe peiling af, waarin de enige wijziging de verschuiving van een PVV-zetel naar het CDA is. PVV en D66 staan daar nu op 19 zetels, CDA op 17.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu