Aloysiuspatronaat in Beek moest de jeugd beschermen tegen vreemde invloeden

Print
Aloysiuspatronaat in Beek moest de jeugd beschermen tegen vreemde invloeden

Burgemeester Janssen (vierde van rechts) voor de ingang van het patronaat rond 1928. Afbeelding: Heemkundevereniging Beek

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Om de jeugd ‘te beschermen’ tegen vreemde invloeden ten tijde van de opening van de mijnen, werden rond 1900 in veel Limburgse plaatsen patronaten gesticht om de katholieke jongeren in hun vrije tijd op te vangen.

Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw openden de steenkoolmijnen in Limburg hun poorten. De industrialisatie veranderde de Zuid-Limburgse samenleving ingrijpend. Er kwamen veel arbeiders uit Noord-Nederland en het buitenland. Na de eeuwwisseling kwam op initiatief van pastoor Voncken de discussie op gang over het stichten van een patronaat in Beek. En met succes, in 1910 werd in Beek het Aloysiuspatronaat geopend.

Belangstelling

Het patronaatsgebouw werd in de beginjaren druk bezocht. De Katholieke Jeugdvereniging in Beek kende drie afdelingen, De Katholieke Jonge Meisjes, De Jonge Wacht (voor jongens) en De Jonge Werkman. Omstreeks 1930 liep de belangstelling voor de activiteiten in het patronaat terug. De jeugd had meer mogelijkheden, zoals het bezoeken van de cinema, sportclubs en danszalen. De parochie zag in dat er nieuwe impulsen moesten komen. Er volgde een ingrijpende verbouwing. De voorgevel werd afgebroken en een café met zalen werd ervoor gebouwd. Het ontwerp voor de verbouwing was van de bekende Beeker architect Stephan Dings.

Verenigingslokaal

In de periode 1935-1975 vonden in het patronaat dagelijks activiteiten plaats. De zaal werd gebruikt door sportverenigingen zoals korfbal, handbal, volleybal en gymnastiek. Er repeteerden zang- en toneelverenigingen. Ook drumband Irene, mandolinevereniging Crescendo en schutterij Sint-Martinus hadden het patronaat uitgekozen als hun verenigingslokaal. Het patronaat was ook lange tijd in gebruik als school. Kleuter- en basisonderwijs, muziekschool en ulo vonden onderdak in het gebouw.

Sluiting mijnen

Door de sluiting van de mijnen en de ontkerkelijking daalde het aantal bezoekers van het patronaat. Bovendien waren nieuwe initiatieven niet altijd welkom in het gebouw. De Jongeren Organisatie Beek (J.O.B.) was, na het organiseren van een aantal drukbezochte popconcerten in de periode 1965-1966, niet meer welkom in het gebouw.

In 2010 werd nog het eeuwfeest gevierd, maar door diverse perikelen sloot het patronaat in 2016 definitief de deuren. Er bestaan nu plannen om in het gebouw appartementen te realiseren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu